Home CAUTA STIRI DIN SUMAR:

  MILLENIUM

Turismul balnear

Back Next

Home
Ministerul Muncii
SIND ROMANIA
Consiliul Consultativ al Turismului a discutat situatia din turismul de sanatate

Consiliul Consultativ al Turismului a discutat situatia actuala din turismul de sanatate din Romania, intr-o reuniune desfasurata la sfarsitul lunii februarie, la Calimanesti-Caciulata.
Relansarea turismului balnear din Romania a fost principalul subiect dezbatut de reprezentantii Ministerului Turismului, Ministerului Sanatatii si Familiei, Ministerului Culturii si Cultelor, Ministerului de Externe, MLPTL, Ministerului Administratiei Publice, ai Federatiei Ptronale din Turism, Federatiei Sindicatelor din Turism si ai asociatiilor profesionale din domeniu.
Romania detine aproape 70 la suta din potentialul turistic balnear din Europa, dar nu dispune de cadrul legislative adecvat, care sa permita o mai buna desfasurare a activitatii de profil, considera presedinte Federatiei Sindicatelor din Turism, Titus Cilan.
In schimb are o baza turistica balneara puternic deteriorata, din cauza mentalitatii gresite ca acest gen de turism se facea doar pe vremea UGSR-ului si nu mai este atat de cautat.
O atitudine total eronata, daca ne gandim ca Europa cunoaste un mare grad de imbatranire, iar pensionarii ei au suficiente resurse si doresc sa calatoreasca in locurile unde auzit ca a trait Ana Aslan, chiar daca acum marca Gerovital circula peste tot in lume, cu drept legal, sau nu, de folosire.
Actuala legislatie, asa cum considera si Organizatia Patronala din Turismul Balnear /OPTB/, nu permite realizarea unor obiective importante in turismul de sanatate. Exista chiar pericolul ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, multe societati din turismul balnear sa fie lichidate sau chiar desfiintate.
Reuniunea de la Calimanesti-Caciulata intervine la scurta vreme dupa un control intreprins in principalele statiuni balneoclimaterice de Directia Generala de Autorizare si Control din Ministerul Turismului, care a constatat deficiente majore, in 103 unitati de cazare vizitate, in ceea ce priveste aspectele edilitar-gospodaresti, calitatea serviciilor si legalitatea functionarii acestor structuri de primire.
Amenzile au totalizat peste 1,18 miliarde lei, din care 680 milioane lei pentru nerespectarea criteriilor minime de clasificare, 360 milioane lei pentru lipsa certificatului de clasificare, 100 de milioane pentru refuzul prezentarii documentelor legate de functionare si 40 milioane lei pentru neafisarea numerelor de telefon prin care clientii pot contacta Ministerul Turismului si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Caile de acces puternic deteriorate, canalizarea defecta, alimentarea greoaie cu apa, agresarea mediului, unitati de alimentatie publica fara clasificare, sunt cateva din aspectele negative constatate.
Multe din structurile de cazare necesita reparatii majore sau chiar capitale, iar intre acestea se afla si statiuni balneare cu un mare potential turistic, in cazul ca ar funtiona la standardele cerute de un turism modern.
Perpetuarea acestei situatii in statiunile balneo-climaterice ar putea duce chiar la degradarea actului medical, din lipsa dotarilor necesare si a aparaturii specifice turismului de sanatate.
Pe lista statiunilor controlate s-au aflat Covasna, Sovata, Tusnad, Borsec, Govora, Vatra Dornei, Buzias, Amara, Moneasa, Slanic Prahova, Baile Felix, Baile Herculane, Calimanesti-Caciulata, Malnas. /George Andrei/

 

Home ] Turismul la varf ] Revelion 2002 ] Europa turistica ] Marea Neagra ] Munte-Temeritate ] Travel cheques ] HOTEL ] ECO-TURISM ] [ Turismul balnear ] PAGINA DVS ] Cultura si turism ] Restaurant ] Concurs ]

Copyright 2001 TURISM MILLENIUM
Last modified: noiembrie 01, 2001