editia curenta - Anul XI, nr. 4, 2018 - Apare lunar
prima pagina | despre noi | arhiva | aboneaza-te | contact

Munchen, capitala Bavariei - cazare

munich.jpg

Numele oraşului este legat de o colonie (în locul numit Petersbergl) a unor călugări proveniţi de la mănăstirea Schäftlarn. Nu se cunoaşte data exactă a fondării aşezării. Prima atestare documentară datează din 1158 sub în latina medievală villa Munichen, în timpul lui Heinrich der Löwe (Henric Leul), duce de Saxonia. O jumătatate de secol mai târziu localitatea a primit statut de cetate şi a fost fortificată.

În 1327, întreg oraşul a fost distrus de foc, dar a fost reconstruit câţiva ani mai târziu de Ludovic IV, împărat al Sfântului Imperiu Roman în acel moment. Prima instituţie academică a oraşului, Academia Bavareză de Ştiinţe, a fost fondată în 1759.

În 1806, a devenit capitală a regatului Bavaria. Douăzeci de ani mai târziu o altă prestigioasă instituţie educaţională, Universitatea Landshut, şi-a pus bazele în München.

În 1882 în oraş a fost introdusă iluminarea electrică.

München a jucat un rol important în perioada nazistă, fiind numit de Hitler „capitala mişcării (naziste)” (Haupstadt de Bewegung). Dar a fost şi oraşul unde Trandafirul Alb (Die Weiße Rose), un grup de studenţi, a format o mişcare antinazistă din iunie 1942 până în februarie 1943. Au fost arestaţi pentru că au distribuit manifeste la Universitatea din München.

Oraşul a fost lovit grav în timpul celui de Al Doilea Război Mondial dar în perioada postbelică a fost reconstruit după un plan meticulos.

München este o populară destinaţie turistică, fiind numită capitala secretă a Germaniei. Piaţa Maria (Marienplatz; numită după coloana cu statuia Maicii Domnului din centrul piaţetei), cu noua şi vechea primărie, atrăgătoare prin turnurile lor, în turnul principal al primăriei noi fiind adăpostit mecanismul cu statuete şi clopoţei (Rathaus-Glockenspiel), un ceas ornat care mişcă figurine care reprezintă scene medievale şi este acţionat la anumite ore. Peterskirche (biserica Sf. Petru) este cea mai veche biserică din centru. Totuşi catedrala Frauenkirche este cea mai faimoasă biserică din centrul oraşului, prin spectaculoasa sa arhitectură medievală (sec. XV). Înălţimea turnurilor gemene este de 99 metri, limitează, începând din 2004, înălţimea noilor clădiri ale oraşului.

Capitala Bavariei are mai multe muzee de artă, printre care şi Alte Pinakothek,Neue Pinakothek, şi Pinakothek der Moderne cuprinse în cartierul muzeal Kunstareal.

Alte atracţii turistice faimoase sunt Grădina Englezească (Englischer Garten), un parc de mare dimensiuni din centrul oraşului (conceput de arhitectul englez Rumford la începutul sec. XIX), devenit de câteva decenii faimos şi pentru practicarea nudismului liber în partea cea mai centrală şi ciruculată a parcului; Deutsches Museum (un celebru muzeu al tehnicii). Probabil cea mai faimoasă atracţie a cetăţii este Oktoberfest, o sărbătoare a berii lungă de două săptămâni de la sfâşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie în fiecare an.

Alte clădiri celebre din München sunt Frauenkirche (Catedrala Doamnei Noastre) şi Olympiaturm (Turnul Olimpic, un turn impozant, ceva mai scund decât cel din Berlin, cu restaurant şi cu antene de transmisiuni radio şi TV) de lângă stadionul şi satul olimpic.

În satul olimpic a avut loc masacrul din München din timpul jocurilor olimpice de vară din 1972, când terorişti palestinieni din organizaţia "Septembrie Negru" au luat ostatici membri ai echipei olimpice a Israelului. O tentativă de salvare din partea poliţiei vest-germane, cu concursul unor membri marcanţi ai guvernului federal, a eşuat şi s-a soldat cu omorârea ostaticilor israelieni, a cinci din terorişti şi a unuia dintre trăgătorii din poliţia oraşului.

Finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1974 a avut loc tot în München.
Lângă München

Salveaza acest articol   del.icio.us | digg.com | slashdot.org | technorati.com | reddit | facebook | stumbleupon

 

nume foto

 


crestere-grafic-538x332_1.jpg

ROBOR LA TREI LUNI 3,17%
ROBOR la şase luni a crescut la
3,44%, faţă de 3,43%, nivelul
anunţat pe 11 oct. de BNR şi atinge cea mai ridicată
valoare din 24 august 2018.


talon_de_pensie.jpg

GUVERNUL A APROBAT PROIECTUL
NOII LEGI A PENSIILOR

​​Proiectul noii legi a pensiilor a fost aprobat în ședința de guvern de miercuri și va fi trimisă în Parlament, a anunțat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. 

„Nicio pensie nu ca scădea după recalculare. Nu se modifică vârsta standard de pensionare și nici stagiul de cotizare", a spus aceasta. 

Vasilescu e precizat că printre noutățile aduse de proiect se numără cea privind introducerea masteratului şi doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte. (continuare la Bănci și macroeconomie) 

Powered by
alsys_data1.jpg
alsystravel_logo.jpg

 
Golden_Apple1.jpg


http://hoteluri.2ro.ro/Hoteluri/Bucuresti/
www.besthotels.ro
www.pensiunivaleaprahovei.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
www.konkurs.ro
www.HelloRomania.eu
http://www.hotel-dana.ro/ro/index.htm
http://www.hotelsplendid.ro/
www.besthotels.ro

"TOP 10 AGENTII" - luna octombrie       

EXIMTUR
-
afaceri corecte
PARALELA 45
- oferta superdiversificata
CHRISTIAN TOUR
- agresivitatea promovarii
SIMPA TURISM
- grija pentru tabere de vacanta
ROMANTIC TRAVEL

- poezia ofertelor
EUROLINES
- organizarea nemteasca
TRAVEL PLANNER
- perseverenta in calitate
ANA HOTELS
- luxul ofertelor SPA
TRANSILVANIA TRAVEL
- desprinderea de conventional
SINDROMANIA
- traditie in grija pentru sanatate

 anews.gif
www.infotravelromania.ro
www.ulisetour.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
http://www.mccc.mc/
http://www.romantictravel.ro
www.ramadaresortbudapest.hu
www.travelplanner.ro

Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti

Miliardarii rusi se vor relaxa pe o insula privata

Miliardarii rusi vor putea locui pe propria insula nenaturala in Marea Neagra, informeaza site-ul postului de televiziune britanic Sky News. Constructia va incepe anul viitor pe o ampla si lux... mai multe detalii

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te acum!