editia curenta - Anul XI, nr. 4, 2018 - Apare lunar
prima pagina | despre noi | arhiva | aboneaza-te | contact

Erka organizeaza un weekend dedicat drumetiilor

mihai.jpg
Firma Erka organizeaza impreuna cu Decathlon, cel mai mare magazin de articole sportive din Romania, in perioada 22-23 mai, un weekend dedicat in totalitate drumetiilor. Acest eveniment se va desfasura la magazinul Decathlon, pe durata a doua zile, avand loc diferite concursuri.
Evenimentul se va desfasura in zille de sambata si duminica, la magazinul Decathlon, din Bd Iuliu Maniu, nr 456-460 situat in complexul Militari Shopping si este dedicat iubitorilor muntelui si drumetiilor. Programul de desfasurare este intre orele 11-18. Activitatea principala este cursul de catarare. In acest scop avem ca parteneri clubul Vertical Spirit care va veni cu un perete de 6 m inaltime si resursele necesare catararii. In afara de asta va fi un concurs de instalare cort si concurs interactiv de cultura generala. De asemenea reduceri la articolele sportive specifice acestui sport.(Erka)

ECHIPAMENTE DE CATARARE

Echipamentul minim necesar intr-o ascensiune alpina de catarare, este compus din coarda, ham, espadrile speciale, casca, diferite carabiniere, dispozitiv gri-gri si saculet de magneziu. Este recomandat ca echipamentul folosit sa fie atestat de UIAA (Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism).
Coarda. Semicoarda. Cordelina
Coarda este elementul esential al echipamentului de catarat. De calitatea si folosirea ei corecta depinde securitatea si viata membrilor echipei.
Cand cumperi o coarda, trebuie sa verifici daca aceasta este atestata de catre UIAA (Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism) si respecta normele de calitate si securitate impuse de aceasta.
Conform normelor UIAA, o coarda simpla este marcata cu cifra 1, o semicoarda cu 1/2 si corzile gemene cu doua zerouri intersectate.
Coarda simpla se foloseste in escalada sportiva, in traseele usoare de alpinism si in turele de escalada pe gheata.
Semicoarda este utilizata in traseele alpine dificile si in turele de escalada mixta (gheata si stanca), coarda introducandu-se alternativ in buclele echipate.
Corzile gemene se folosesc impreuna exact ca o coarda simpla, nefiind insa acceptate in escalada sportiva.
Coarda simpla atestata de UIAA are urmatoarele caracteristici:
diametrul: variaza intre 10 si 12 milimetri.
lungimea: 50 metri.
forta de soc maxima suportata: 9.000-10.000 N (~920-1.000 Kg).
alungirea statica: variaza intre 6,5-8%.
numarul minim de caderi normate: 6
forta de rupere: 25.000 N (~2550 Kg.)
greutate: 65-77 g/m.
UIAA efectueaza teste cu greutati de 55 Kg pentru semicoarda si 80 Kg pentru coarda simpla sau o pereche de corzi gemene. Se simuleaza caderi cap de coarda de 5 metri inaltime, cu factor de cadere 2.
Corzile de calitate sunt impregnate hidrofug si au denumirea comerciala `superdry`.
Se pot folosi si corzi neomologate de UIAA, dar acestea de multe ori nu au aceleasi calitati ca cele omologate.
Durata de utilizare a unei corzi depinde de numarul de caderi. De regula, o coarda rezista la 6 caderi si are o durata de viata de 400 de ore de  folosire.
Desi producatorii garanteaza o durata de viata a unei corzi de 6-7 ani, este recomandat ca o coarda sa fie folosita o perioada de 2 ani pentru utilizari regulate `de duminica` si numai un an, daca este folosita mai intens.
Coarda nu se spala cu detergenti, ci doar cu apa calduta, uscandu-se la aer, in bataia vantului.
Dupa fiecare folosire, coarda se verifica metru cu metru. Daca mantaua prezinta strangulari sau uzura pronuntata, coarda respectiva trebuie scoasa urgent din uz. Pentru depozitare se recomanda strangerea corzii sub forma de colac si pastrarea ei intr-un loc perfect uscat si la intuneric.
Cordelina se foloseste in diverse situatii, cum ar fi la pregatirea unui rapel (prin consolidarea a doua pitoane), in actiunile de salvare, la trasul rucsacului in pasajele mai dificile, etc.

Rezistenta unei cordeline este foarte scazuta, de 200-400 Kg, de aceea nu este recomandat a se folosi nici macar la filaje in pasajele alpine mai dificile, cum ar fi saritorile.
Papucii de catarat - espadrilelepapuci de catarat
Espadrilele speciale pentru catarare trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici: - sa aiba talpa flexibila;- sa fie aderente la stanca;- sa aiba o greutate redusa;- sa aiba o forma ergonomica, adaptata la picior. Espadrilele trebuie sa se inchida foarte bine si trebuie sa fie cu un numar mai mic decat cel normal, sa stranga putin.
Hamul sau scaunulhamul
Desi denumirea de ham presupune, pe langa prezenta scaunului, si existenta unei veste ce se poarta peste piept, printre cataratori s-a incetatenit denumirea de ham numai pentru scaun.
Hamul (scaunul), este confectionat din chinga de minim 5 cm latime. Exista hamuri reglabile care pot fi ajustate in functie de grosima piciorului si a mijlocului.
Greutatea unul ham este de 300-400 gr.
Se recomanda folosirea hamurilor omologate de catre UIAA, ca si in cazul coardei.
Hamul trebuie sa nu fie prea mare, dar sa permita libertatea de miscare a utilizatorului si sa fie confortabil.
Dispozitive de prindere
Carabiniera
 carabiniera
- dispozitiv confectionat din duraluminiu. Se foloseste pentru prinderea coardei de ham, de pitoane, etc., pentru asigurare. Are o forma trapeziodala pentur evitarea incarcarii clapetei.
Carabiniera are o sarcina de rupere minima de 20 KN pe directia axei longitudinale si 7 KN pe directia axei transverasle, conform UIAA. Greutatea unei carabiniere variaza intre 55 si 90 gr.
Optul de rapel
 - dispozitiv de franare prin frecare la coborare si pentru asigurare in trasee. optul de rapel
Este confectionat din duraluminiu anodizat pentru rezistenta sporita la frecari si are forme si grosimi multiple.
Greutatea unui opt de rapel este de 100gr.
Intrucat la frecarea cu coarda acesta se incinge foarte tare, dupa rapel, coarda trebuie indepartata imediat pentru a evita deteriorarea ei din cauza caldurii excesive. 
Buclele 
- se folosesc la prelungirea lantului de asigurare, in scopul micsorarii fortelor de frecare rezultate din contactul corzii cu carabinierele.
Buclele sunt confectionare din chinga cu sectiunea tubulara sau plina si au o rezistenta de 21-22 KN.
Conform normelor UIAA, buclele sunt de 3 dimensiuni: bucla mica - 11 cm, bucla medie - 17 cm, bucla mare - 25 cm. Exista si bucle foarte mari de 50-70 cm, care se folosesc sub tavane.

Datorita elasticitatii sporite, buclele absorb o parte din soc, protejand atat coarda, pitonul si carabinierele, cat si securitatea celui care cade.
Buclele echipate
 - reprezinta un lant de asigurare format din 2 carabiniere si o bucla. bucle
Buclele si carabinierele trebuie neaparat inlocuite dupa o cadere puternica. Dispozitivul Gri-Gri - reprezinta cea mai sigura metoda de asigurare. Suportand sarcini de pana la 9 KN, gri-gri-ul are rolul de a impiedica alunecarea corzii, in cazul caderilor bruste, blocandu-se automat la soc. Daca se depaseste sarcina maxima de rezistenta, coarda incepe sa scape, permitand celui care asigura sa opreasca caderea prn franare cu mana.
Gri-gri-ul se utilizeaza exclusiv in excada sportiva, nu si pe trasele alpine. dispozitivul gri-gri
Casca este un element foarte important din echipamentul de catarare, mai ales la stanca, protejand impotriva eventualelor pietre pravalite sau lovirea capului de stanca in timpul caderilor necontrolate. 
Casca
In escalada sportiva, datorita faptului ca aceasta se practica pe pereti verticali sau surplombati, iar riscul caderii de pietre este foarte mic, se poate renunta la casca.
Greutatea unui casti variaza intre 250 si 500 gr.
Casca este prevazuta cu chingi de legatura sub barbie si la ceafa, pentru o pozitionare stabila pe cap si trebuie sa asigure o buna ventilatie. casca
Saculetul pentru carbonatul de magneziu
Pentru asigurarea aderentei mainilor pe prize, se foloseste praf de carbonat de magneziu care se poarta intr-un saculet specific din material textil.
Saculetul pentru magneziu este prevazut cu o centura ajustabila sau chinga de prindere pe ham.
De asemeni, saculetul are si o curelusa de inchidere pentru  a impiedica intrarea umezelii in contact cu carbonatul de magneziu.saculetul de magneziu
Sursa: Manualul de alpinism si escalada - Florian Mastacan.

 http://www.xtrem.ro/articole/288/echipamentul-de-catarare.html

papuci de catarat

Salveaza acest articol   del.icio.us | digg.com | slashdot.org | technorati.com | reddit | facebook | stumbleupon

 

nume foto

 


crestere-grafic-538x332_1.jpg

ROBOR LA TREI LUNI 3,17%
ROBOR la şase luni a crescut la
3,44%, faţă de 3,43%, nivelul
anunţat pe 11 oct. de BNR şi atinge cea mai ridicată
valoare din 24 august 2018.


talon_de_pensie.jpg

GUVERNUL A APROBAT PROIECTUL
NOII LEGI A PENSIILOR

​​Proiectul noii legi a pensiilor a fost aprobat în ședința de guvern de miercuri și va fi trimisă în Parlament, a anunțat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. 

„Nicio pensie nu ca scădea după recalculare. Nu se modifică vârsta standard de pensionare și nici stagiul de cotizare", a spus aceasta. 

Vasilescu e precizat că printre noutățile aduse de proiect se numără cea privind introducerea masteratului şi doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte. (continuare la Bănci și macroeconomie) 

Powered by
alsys_data1.jpg
alsystravel_logo.jpg

 
Golden_Apple1.jpg


http://hoteluri.2ro.ro/Hoteluri/Bucuresti/
www.besthotels.ro
www.pensiunivaleaprahovei.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
www.konkurs.ro
www.HelloRomania.eu
http://www.hotel-dana.ro/ro/index.htm
http://www.hotelsplendid.ro/
www.besthotels.ro

"TOP 10 AGENTII" - luna octombrie       

EXIMTUR
-
afaceri corecte
PARALELA 45
- oferta superdiversificata
CHRISTIAN TOUR
- agresivitatea promovarii
SIMPA TURISM
- grija pentru tabere de vacanta
ROMANTIC TRAVEL

- poezia ofertelor
EUROLINES
- organizarea nemteasca
TRAVEL PLANNER
- perseverenta in calitate
ANA HOTELS
- luxul ofertelor SPA
TRANSILVANIA TRAVEL
- desprinderea de conventional
SINDROMANIA
- traditie in grija pentru sanatate

 anews.gif
www.infotravelromania.ro
www.ulisetour.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
http://www.mccc.mc/
http://www.romantictravel.ro
www.ramadaresortbudapest.hu
www.travelplanner.ro

Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti

Miliardarii rusi se vor relaxa pe o insula privata

Miliardarii rusi vor putea locui pe propria insula nenaturala in Marea Neagra, informeaza site-ul postului de televiziune britanic Sky News. Constructia va incepe anul viitor pe o ampla si lux... mai multe detalii

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te acum!