editia curenta - Anul XII, nr. 1, 2019 - Apare lunar
prima pagina | despre noi | arhiva | aboneaza-te | contact

Erka organizeaza un weekend dedicat drumetiilor

mihai.jpg
Firma Erka organizeaza impreuna cu Decathlon, cel mai mare magazin de articole sportive din Romania, in perioada 22-23 mai, un weekend dedicat in totalitate drumetiilor. Acest eveniment se va desfasura la magazinul Decathlon, pe durata a doua zile, avand loc diferite concursuri.
Evenimentul se va desfasura in zille de sambata si duminica, la magazinul Decathlon, din Bd Iuliu Maniu, nr 456-460 situat in complexul Militari Shopping si este dedicat iubitorilor muntelui si drumetiilor. Programul de desfasurare este intre orele 11-18. Activitatea principala este cursul de catarare. In acest scop avem ca parteneri clubul Vertical Spirit care va veni cu un perete de 6 m inaltime si resursele necesare catararii. In afara de asta va fi un concurs de instalare cort si concurs interactiv de cultura generala. De asemenea reduceri la articolele sportive specifice acestui sport.(Erka)

ECHIPAMENTE DE CATARARE

Echipamentul minim necesar intr-o ascensiune alpina de catarare, este compus din coarda, ham, espadrile speciale, casca, diferite carabiniere, dispozitiv gri-gri si saculet de magneziu. Este recomandat ca echipamentul folosit sa fie atestat de UIAA (Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism).
Coarda. Semicoarda. Cordelina
Coarda este elementul esential al echipamentului de catarat. De calitatea si folosirea ei corecta depinde securitatea si viata membrilor echipei.
Cand cumperi o coarda, trebuie sa verifici daca aceasta este atestata de catre UIAA (Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism) si respecta normele de calitate si securitate impuse de aceasta.
Conform normelor UIAA, o coarda simpla este marcata cu cifra 1, o semicoarda cu 1/2 si corzile gemene cu doua zerouri intersectate.
Coarda simpla se foloseste in escalada sportiva, in traseele usoare de alpinism si in turele de escalada pe gheata.
Semicoarda este utilizata in traseele alpine dificile si in turele de escalada mixta (gheata si stanca), coarda introducandu-se alternativ in buclele echipate.
Corzile gemene se folosesc impreuna exact ca o coarda simpla, nefiind insa acceptate in escalada sportiva.
Coarda simpla atestata de UIAA are urmatoarele caracteristici:
diametrul: variaza intre 10 si 12 milimetri.
lungimea: 50 metri.
forta de soc maxima suportata: 9.000-10.000 N (~920-1.000 Kg).
alungirea statica: variaza intre 6,5-8%.
numarul minim de caderi normate: 6
forta de rupere: 25.000 N (~2550 Kg.)
greutate: 65-77 g/m.
UIAA efectueaza teste cu greutati de 55 Kg pentru semicoarda si 80 Kg pentru coarda simpla sau o pereche de corzi gemene. Se simuleaza caderi cap de coarda de 5 metri inaltime, cu factor de cadere 2.
Corzile de calitate sunt impregnate hidrofug si au denumirea comerciala `superdry`.
Se pot folosi si corzi neomologate de UIAA, dar acestea de multe ori nu au aceleasi calitati ca cele omologate.
Durata de utilizare a unei corzi depinde de numarul de caderi. De regula, o coarda rezista la 6 caderi si are o durata de viata de 400 de ore de  folosire.
Desi producatorii garanteaza o durata de viata a unei corzi de 6-7 ani, este recomandat ca o coarda sa fie folosita o perioada de 2 ani pentru utilizari regulate `de duminica` si numai un an, daca este folosita mai intens.
Coarda nu se spala cu detergenti, ci doar cu apa calduta, uscandu-se la aer, in bataia vantului.
Dupa fiecare folosire, coarda se verifica metru cu metru. Daca mantaua prezinta strangulari sau uzura pronuntata, coarda respectiva trebuie scoasa urgent din uz. Pentru depozitare se recomanda strangerea corzii sub forma de colac si pastrarea ei intr-un loc perfect uscat si la intuneric.
Cordelina se foloseste in diverse situatii, cum ar fi la pregatirea unui rapel (prin consolidarea a doua pitoane), in actiunile de salvare, la trasul rucsacului in pasajele mai dificile, etc.

Rezistenta unei cordeline este foarte scazuta, de 200-400 Kg, de aceea nu este recomandat a se folosi nici macar la filaje in pasajele alpine mai dificile, cum ar fi saritorile.
Papucii de catarat - espadrilelepapuci de catarat
Espadrilele speciale pentru catarare trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici: - sa aiba talpa flexibila;- sa fie aderente la stanca;- sa aiba o greutate redusa;- sa aiba o forma ergonomica, adaptata la picior. Espadrilele trebuie sa se inchida foarte bine si trebuie sa fie cu un numar mai mic decat cel normal, sa stranga putin.
Hamul sau scaunulhamul
Desi denumirea de ham presupune, pe langa prezenta scaunului, si existenta unei veste ce se poarta peste piept, printre cataratori s-a incetatenit denumirea de ham numai pentru scaun.
Hamul (scaunul), este confectionat din chinga de minim 5 cm latime. Exista hamuri reglabile care pot fi ajustate in functie de grosima piciorului si a mijlocului.
Greutatea unul ham este de 300-400 gr.
Se recomanda folosirea hamurilor omologate de catre UIAA, ca si in cazul coardei.
Hamul trebuie sa nu fie prea mare, dar sa permita libertatea de miscare a utilizatorului si sa fie confortabil.
Dispozitive de prindere
Carabiniera
 carabiniera
- dispozitiv confectionat din duraluminiu. Se foloseste pentru prinderea coardei de ham, de pitoane, etc., pentru asigurare. Are o forma trapeziodala pentur evitarea incarcarii clapetei.
Carabiniera are o sarcina de rupere minima de 20 KN pe directia axei longitudinale si 7 KN pe directia axei transverasle, conform UIAA. Greutatea unei carabiniere variaza intre 55 si 90 gr.
Optul de rapel
 - dispozitiv de franare prin frecare la coborare si pentru asigurare in trasee. optul de rapel
Este confectionat din duraluminiu anodizat pentru rezistenta sporita la frecari si are forme si grosimi multiple.
Greutatea unui opt de rapel este de 100gr.
Intrucat la frecarea cu coarda acesta se incinge foarte tare, dupa rapel, coarda trebuie indepartata imediat pentru a evita deteriorarea ei din cauza caldurii excesive. 
Buclele 
- se folosesc la prelungirea lantului de asigurare, in scopul micsorarii fortelor de frecare rezultate din contactul corzii cu carabinierele.
Buclele sunt confectionare din chinga cu sectiunea tubulara sau plina si au o rezistenta de 21-22 KN.
Conform normelor UIAA, buclele sunt de 3 dimensiuni: bucla mica - 11 cm, bucla medie - 17 cm, bucla mare - 25 cm. Exista si bucle foarte mari de 50-70 cm, care se folosesc sub tavane.

Datorita elasticitatii sporite, buclele absorb o parte din soc, protejand atat coarda, pitonul si carabinierele, cat si securitatea celui care cade.
Buclele echipate
 - reprezinta un lant de asigurare format din 2 carabiniere si o bucla. bucle
Buclele si carabinierele trebuie neaparat inlocuite dupa o cadere puternica. Dispozitivul Gri-Gri - reprezinta cea mai sigura metoda de asigurare. Suportand sarcini de pana la 9 KN, gri-gri-ul are rolul de a impiedica alunecarea corzii, in cazul caderilor bruste, blocandu-se automat la soc. Daca se depaseste sarcina maxima de rezistenta, coarda incepe sa scape, permitand celui care asigura sa opreasca caderea prn franare cu mana.
Gri-gri-ul se utilizeaza exclusiv in excada sportiva, nu si pe trasele alpine. dispozitivul gri-gri
Casca este un element foarte important din echipamentul de catarare, mai ales la stanca, protejand impotriva eventualelor pietre pravalite sau lovirea capului de stanca in timpul caderilor necontrolate. 
Casca
In escalada sportiva, datorita faptului ca aceasta se practica pe pereti verticali sau surplombati, iar riscul caderii de pietre este foarte mic, se poate renunta la casca.
Greutatea unui casti variaza intre 250 si 500 gr.
Casca este prevazuta cu chingi de legatura sub barbie si la ceafa, pentru o pozitionare stabila pe cap si trebuie sa asigure o buna ventilatie. casca
Saculetul pentru carbonatul de magneziu
Pentru asigurarea aderentei mainilor pe prize, se foloseste praf de carbonat de magneziu care se poarta intr-un saculet specific din material textil.
Saculetul pentru magneziu este prevazut cu o centura ajustabila sau chinga de prindere pe ham.
De asemeni, saculetul are si o curelusa de inchidere pentru  a impiedica intrarea umezelii in contact cu carbonatul de magneziu.saculetul de magneziu
Sursa: Manualul de alpinism si escalada - Florian Mastacan.

 http://www.xtrem.ro/articole/288/echipamentul-de-catarare.html

papuci de catarat

Salveaza acest articol   del.icio.us | digg.com | slashdot.org | technorati.com | reddit | facebook | stumbleupon

 

Din Sumarul Editiei Curente

» vezi toate articolele din aceasta categoria

» vezi toata editia

 

nume foto

 

Oferte litoral Romania

crestere-grafic-538x332_1.jpg

ROBOR LA TREI LUNI 3,03 (up)
ROBOR la şase luni a fost 3,31%
(up)
ROBOR noua luni 3,41
(up)
la_multi_ani_2019_v6.png
carduri_raiffeisen_jpg.png

Raiffeisen Bank a depasit pragul de 500.000 de carduri de credit, iar o alta noutate implementata in noiembrie este acordarea pe loc a cardurilor de credit in agentiile bancii sau in locurile special amenajate (cum sunt birourile mobile din magazinele eMag).        
 -----------------------------------------
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, miercuri, un curs de referinţă de 4,7569142 lei/euro, depreciere de 0,91%, a leului, faţă de nivelul de marți. Dolarul a fost cotat la 4,1883 lei, depreciere de 0,94% a leului.
Preţul gramului de aur a crescut la 173,0400, față de marți.

------------------------------------------
ARTICOLELE PRECEDENTE SE REGĂSESC ÎN ARHIVĂ
portofel_bani_salariu_38358900.jpg
              ALERTA
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat la 2.080 lei lunar, iar salariul minim brut pentru angajaţii cu studii superioare şi vechime de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare este de 2.350 de lei, de la 1 ianuarie, a anunţat premierul Viorica Dăncilă

Powered by
alsys_data1.jpg
alsystravel_logo.jpg

Transferurile financiare pentru postările publicitate pot fi făcute
în contul RO64 RNCB 0281090594410001, BCR Floreasca - Media News Net SRL, J40/16178/29.08.2007, C.I.F. RO 22329021. Veți primi factura în format electronic. Va rugam semnalați transferul financiar la adresa breakingnewsjournal77@gmail.com  Tel. 0722.601.195

 Golden_Apple1.jpg


http://hoteluri.2ro.ro/Hoteluri/Bucuresti/
www.besthotels.ro
www.pensiunivaleaprahovei.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
www.konkurs.ro
www.HelloRomania.eu
http://www.hotel-dana.ro/ro/index.htm
http://www.hotelsplendid.ro/
www.besthotels.ro

"TOP 10 AGENTII" - luna decembrie       

EXIMTUR
-
afaceri corecte
PARALELA 45
- oferta superdiversificata
CHRISTIAN TOUR
- agresivitatea promovarii
SIMPA TURISM
- grija pentru tabere de vacanta
ROMANTIC TRAVEL

- poezia ofertelor
EUROLINES
- organizarea nemteasca
TRAVEL PLANNER
- perseverenta in calitate
ANA HOTELS
- luxul ofertelor SPA
TRANSILVANIA TRAVEL
- desprinderea de conventional
SINDROMANIA
- traditie in grija pentru sanatate

_Daniel_Mischie_CEO_City_Grill.jpg

www.infotravelromania.ro
www.ulisetour.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
http://www.mccc.mc/
http://www.romantictravel.ro
www.ramadaresortbudapest.hu
www.travelplanner.ro
Hanul_Berarilor_107.jpg

Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti

Miliardarii rusi se vor relaxa pe o insula privata

Miliardarii rusi vor putea locui pe propria insula nenaturala in Marea Neagra, informeaza site-ul postului de televiziune britanic Sky News. Constructia va incepe anul viitor pe o ampla si luxoa... mai multe detalii

Schimbări în managementul DPD

  DPD Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de coletarie si curierat expres, anunta schimbari strategice in echipa de conducere. Danail Danailov, membru al C... mai multe detalii

Grupul VELUX câștigă aurul la prestigioasa competiție internațională EPICA Awards

Grupul VELUX câștigă aurul la prestigioasa competiție internațională EPICA Awards, singurul premiu creativ jurizat de jurnaliști, pentru campania intitulată „The Indoor Generation - Ge... mai multe detalii

Alfredo Seafood obține certificarea MSC

Alfredo Seafood,una dintre cele mai importante marci din Romania, sub a carei denumire sunt importate si distribuite produse din peste si fructe de mare, anunta obtinerea certificarii MSC (Marit... mai multe detalii

Penalitățile comerciale pot fi supuse TVA

Companiile care închiriază proprietăți sau prestatorii de servicii pe bază de abonament precum:telecomunicațiile (telefonie, internet, televiziune), utilitățile publice, publicațiile e... mai multe detalii

Tren direct Cluj-Viena, din 9 decembrie

De duminică circulă un tren direct între Cluj şi Viena şi vestea este bună, fiindcă România este tot mai izolată din punct de vedere feroviar şi trenurile internaţionale sunt în declin.... mai multe detalii

Propunerea Directivei UE. Impozitarea activitaților digitale

Autor: Alexander Milcev, Partener, Liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY România La nivel european, asistăm la o dezbatere aprinsă între statele membre pe pr... mai multe detalii

AmCham cere retragerea OUG propusa de MFP

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) a anunţat, miercuri, că solicită retragerea imediată a proiectului de Ordonanţa de Urgenţă privind noile măsuri fiscale anuntaţe ... mai multe detalii

Acțiunile Erste Bank și Raiffeisen Bank, prăbușire la Bursă

Acțiunile proprietarului BCR, grupul austriac Erste Group Bank AG, și cele ale rivalului Raiffeisen Bank International se depreciază puternic miercuri, după măsurile anunțate de Guvernul Rom... mai multe detalii

Guvernul mdifică pragul dobanzii raprtat la ROBOR

Activele băncilor vor fi impozitate dacă nivelul ROBOR va depăși nivelul de 2% a anunțat, vineri, premierul Viorica Dăncilă, în ședința de guvern în care a fost aprobată ordonanța cu&n... mai multe detalii

CC investigheaza bancile comerciale

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație la băncile comerciale pentru a vedea dacă între acestea există înțelegeri ilegale privind concurența pe piața liberă. CC a făcut public... mai multe detalii

CTP castiga premiul Best Warehouse Developer

CTP, cel mai mare dezvoltator si administrator pe termen lung de parcuri industriale si logistice premium din Romania si Europa Centrala si de Est, isi reconfirma pozitia de lider al pietei loca... mai multe detalii

Bancpost nu mai există

De la 1 ianuarie 2019, Bancpost nu mai există, după ce a post preluată prin fuziune prin absorbție de Banca Transilvania. Managementul BT a dat un mesaj clienților. „Suntem bucu... mai multe detalii

Rezervele internaíonale ale României, 36,8 miliarde euro

La 31 decembrie 2018, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 33.065 milioane euro, față de 32.531 milioane euro la 30 noiembrie 2018. În cursul lunii au... mai multe detalii

Monede dedicate preluării președinției UE

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de07  ianuarie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul ... mai multe detalii

Directorul Băncii Mondiale a demisionat

Jim Yong Kim si-a prezentat demisia din functia de presedinte al Bancii Mondiale, pentru a lucra in sectorul privat. Informatia a fost confirmata de surse citate de publicatiile The Gu... mai multe detalii

INS a revizuit dinamica de creștere a economiei

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în sus, vineri, de la 4,3% la 4,4%, pe seria brută, creşterea economică din al treilea trimestru al anului trecut, faţă de aceeaşi perioa... mai multe detalii

Mastercard, amendată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a amendat Mastercard cu 570,56 milioane de euro pentru că a limitat posibilitatea comercianţilor de a beneficia de condiţii mai bune oferite de băncile stabilite în altă pa... mai multe detalii

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te acum!