editia curenta - Anul XII, nr. 3, 2019 - Apare lunar
prima pagina | despre noi | arhiva | aboneaza-te | contact

FIHR considera ca impozitul forfetar in turism descurajeaza investitiile

hotelierii_din_romania_au_un_nou_presedinte.jpg
Comunicat FIHR cu privire la declaratiile legate de introducerea Impozitului Forfetar 

            Doamna Ministru Maria Grapini este de neclintit, facand aceeasi declaratie in presa de luni de zile legat de impozitul forfetar. Nu ne-am asteptat sa tina cont de reactiile unor Asociatii profesionale care au facut la randul lor declaratii in presa (patronate, firme de audit, analisti economici, specialisti in taxe samd), solicitand cel putin transparenta in aplicarea legii.
FIHR a solicitat in nenumarate randuri, prin declaratii facute publice in mass media, ca proiectul de act normativ sa precizeze cu claritate normele de aplicare ale impozitului forfetar iar acesta sa fie supus dezbaterii publice. 
Am citit azi in presa ca masura se va aplica de la 1 iulie 2013, iar operatorii vor fi anuntati despre normele de aplicare doar cu cateva zile inainte si ca va fi o masura bine primita.
Ministrul IMM-urilor Maria Grapini incearca sa ne convinga ca introducerea impozitului forfetar va aduce numai beneficii firmelor, urmand ca sumele platite sa fie si de trei ori mai mici decat in cazul impozitului pe profit.
Nu stim cum s-a ajuns la aceasta concluzie, deoarece nu s-au adus argumente si s-au făcut doar declaratii abstracte, fara a exemplifica cu date concrete. 
 Premierul Victor Ponta declara ca noua filozofie fiscala pe care vrea sa o adopte Guvernul vizeaza concentrarea controalelor fiscale la marile companii si in zonele cu potential de evaziune, ceea ce consideram a fi nesanatos.
Motivatia dlui Ministru de Finante, care preia creator aceasta asertiune, este ca anumite domenii nefiscalizate (vezi Turismul) sa fie in sfarsit fiscalizate, printr-o procedura de declarare si de fiscalizare simpla, in acest fel disponibilizându-se resursa umana pentru controlul domeniilor cu risc mare de evaziune.
Daca pana acum firmele mici erau controlate dar evaziunea fiscala nu a fost eliminata (de acest lucru ne plangem continuu), ne intrebam ce se va intampla cand nu vor mai fi controlate?
Cat de naiv sa fii sa crezi ca o simpla taxa forfetara va trezi constiinta tuturor afaceristilor astfel încat Statul sa nu mai aiba nevoie de controale?! 
Dacă ar fi asa de simplu, si in conditiile in care dna Ministru da asigurarea unui beneficiu pentru ambele parti, de ce aceasta taxa nu se aplica in tari cu mult mai avansate economic si fiscal decat Romania?!
 Si nu o spune FIHR. Sunt declaratiile unor analisti care si-au exprimat indoiala “Atata timp cat statul nu va incuraja mediul de afaceri cu facilitati fiscale, nu cu taxe suplimentare, se vor gasi intotdeauna metode de evaziune” (Cristian Dinulescu, analist economic).
Reamintim impactul catastrofal pe care forfetarul Guvernului Boc  l-a avut in 2009  cand s-au închis peste 100.000 firme  si au fost pierdute zeci de mii de locuri de munca.
Credem ca si de data aceasta firmele mici (hoteluri, moteluri si pensiuni), care si asa abia supravietuiesc in aceasta criza, nu vor gasi resursele financiare pentru continuarea activitaţii in conditiile unui  impozit forfetar.
De unde isi vor suporta cheltuielile administrative? Si ne intrebam la ce solutii vor recurge pentru a ramane in piata la limita legii si asta dupa ce au mai si fost asigurati ca nu vor mai fi controlati.
In cazul hotelurilor si restaurantelor, ni s-a comunicat ca a fost facut un studiu de specialistii din domeniu (?!), pe patru coduri CAEN, pentru un grad mediu de ocupare de 30%, pe criterii de  sezon, locatie, stele si in functie de acesta s-a calculat suma fixa pe care trebuie sa o plateasca o unitate de cazare. Acest studiu a fost transmis Ministerului de Finante sub forma unei Note de Fundamentare a propunerii de Impozit.
Desi am solicitat acest studiu de la ambele institutii, prin toate mijloacele de comunicare, nu ne-a fost transmis astfel incat nu cunoastem argumentele concrete pe care se bazeaza declaratiile dnei Maria Grapini. 
Prin introducerea acestui Impozit vor fi afectate toate societatile care au investit în hoteluri si care inregistreaza pierderi sub povara creditelor bancare. Ce se va intampla cu investiţiile in turism? Cine va mai face investitii?
Baza materiala este extrem de veche. Chiar in Bucuresti sunt hoteluri care poate  inregistreaza un profit operational care se “pierde” apoi, din diverse motive in închiderea de Bilant nemaiavand bani pentru investitii urgente. Nu mai vorbim de Mare unde au observat si guvernantii, ca exista baza materiala “neîngrijita”,  ca sa fim eleganti. Operarea bazei materiale, adica asigurarea de locuri de munca, in acest context al unui Impozit Forfetar si a unei piete nesustinute va conduce la eliminarea interesului fata de investitii în turism, de altminteri mult laudat pentru potential.
In plus se uita cu desavarsire ca majoritatea capitalului investit este AUTOHTON, adica romanesc si in acest fel marginalizat. 
Sa ne intelegem, nu negam existenta suparatoare a evaziunii si muncii la negru in Turism, dar ea se combate prin controale corecte si echidistante, relaxare fiscala, un TVA mai mic (restauratie) ca si in majoritatea covarsitoare a statelor UE si nu de acum, ci din 2009. 
Actionand in acest fel pe viitor veti promova noile branduri ale turismul romanesc cu hoteluri invechite gestionate de proprietari sau societati care nu vor mai avea curajul sa investeasca riscand sa plateasca taxe pe PIERDERE!
Radu Enache
Presedinte FIHR

Salveaza acest articol   del.icio.us | digg.com | slashdot.org | technorati.com | reddit | facebook | stumbleupon

 

nume foto

Oferte litoral Romania

 

 

bcr_sm.jpg
BCR, banca țării, a obținut un profit net de peste 1,2 miliarde de lei (258 milioane euro) în 2018, în creștere cu 80% față de anul precedent, pe baza rezultatului operaţional solid, a costurilor de risc reduse şi a performanțelor ridicate pe toate liniile de business. Cei puternici, nu se tem de ”taxa pe lăcomie” !
Sergiu_Manea_CEO_BCR.JPG
carduri_raiffeisen_jpg.png

Raiffeisen Bank a depasit pragul de 500.000 de carduri de credit, iar o alta noutate implementata in noiembrie este acordarea pe loc a cardurilor de credit in agentiile bancii sau in locurile special amenajate (cum sunt birourile mobile din magazinele eMag).        
 -----------------------------------------         

gettyimages_161098010_640x640.jpg

UPDATE: S&P confirmă la ”stabil” perspectiva ratingului pentru România. Se confirmă, încă o dată, că ratingul unei țări este similar cu ratingul celei mari mari bănci comerciale din sistem, respectiv BCR, banca țării, carea obținut un profit net de peste 1,2 miliarde de lei (258 milioane euro) în 2018, în creștere cu 80% față de 2017, pe baza rezultatului operaţional solid, a costurilor de risc reduse şi a performanțelor ridicate pe toate liniile de business.Standard & Poors’s, agenție de rating a riscului de credit, a păstrat la BBB- ratingul de țară al României, sub pretextul că mai așteaptă două săptămâni să vadă ce se întâmplă în țară. Normal să aștepte, când președintele Klaus Iohannis refuză să promulge Legea Bugetului.        
------------------------------------------        
Raiffeisen Bank lansează campania de comunicare a fondului
de pensii facultative (pilon 3) Raiffeisen Acumulare, încă o inițiativă care se adaugă celor din 2018: creșterea numărului de agenți de marketing (iunie 2018) și scăderea comisionului de
administrare (octombrie 2018).(mai mult la Bănci și macro)
raiffeisen_acumulare_pensii_p_f.jpg
raiffeisen_02.jpg

Powered by
alsys_data1.jpg
alsystravel_logo.jpg

Transferurile financiare pentru postările publicitate pot fi făcute
în contul RO64 RNCB 0281090594410001, BCR Floreasca - Media News Net SRL, J40/16178/29.08.2007, C.I.F. RO 22329021. Veți primi factura în format electronic. Va rugam semnalați transferul financiar la adresa breakingnewsjournal77@gmail.com  Tel. 0722.601.195


www.besthotels.ro
www.pensiunivaleaprahovei.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
www.konkurs.ro
www.HelloRomania.eu
http://www.hotel-dana.ro/ro/index.htm
http://www.hotelsplendid.ro/
www.besthotels.ro

"TOP 10 AGENTII" - luna februarie       

EXIMTUR
-
afaceri corecte
PARALELA 45
- oferta superdiversificata
CHRISTIAN TOUR
- agresivitatea promovarii
SIMPA TURISM
- grija pentru tabere de vacanta
ROMANTIC TRAVEL

- poezia ofertelor
EUROLINES
- organizarea nemteasca
TRAVEL PLANNER
- perseverenta in calitate
ANA HOTELS
- luxul ofertelor SPA
TRANSILVANIA TRAVEL
- desprinderea de conventional
SINDROMANIA
- traditie in grija pentru sanatate

Pomme_dOr1.jpg
www.infotravelromania.ro
www.ulisetour.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
http://www.mccc.mc/
http://www.romantictravel.ro
www.ramadaresortbudapest.hu
www.travelplanner.ro      

Miliardarii rusi se vor relaxa pe o insula privata

Miliardarii rusi vor putea locui pe propria insula nenaturala in Marea Neagra, informeaza site-ul postului de televiziune britanic Sky News. Constructia va incepe anul viitor pe o ampla si luxoa... mai multe detalii

Schimbări în managementul DPD

  DPD Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de coletarie si curierat expres, anunta schimbari strategice in echipa de conducere. Danail Danailov, membru al C... mai multe detalii

Grupul VELUX câștigă aurul la prestigioasa competiție internațională EPICA Awards

Grupul VELUX câștigă aurul la prestigioasa competiție internațională EPICA Awards, singurul premiu creativ jurizat de jurnaliști, pentru campania intitulată „The Indoor Generation - Ge... mai multe detalii

Alfredo Seafood obține certificarea MSC

Alfredo Seafood,una dintre cele mai importante marci din Romania, sub a carei denumire sunt importate si distribuite produse din peste si fructe de mare, anunta obtinerea certificarii MSC (Marit... mai multe detalii

Penalitățile comerciale pot fi supuse TVA

Companiile care închiriază proprietăți sau prestatorii de servicii pe bază de abonament precum:telecomunicațiile (telefonie, internet, televiziune), utilitățile publice, publicațiile e... mai multe detalii

Tren direct Cluj-Viena, din 9 decembrie

De duminică circulă un tren direct între Cluj şi Viena şi vestea este bună, fiindcă România este tot mai izolată din punct de vedere feroviar şi trenurile internaţionale sunt în declin.... mai multe detalii

Propunerea Directivei UE. Impozitarea activitaților digitale

Autor: Alexander Milcev, Partener, Liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY România La nivel european, asistăm la o dezbatere aprinsă între statele membre pe pr... mai multe detalii

AmCham cere retragerea OUG propusa de MFP

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) a anunţat, miercuri, că solicită retragerea imediată a proiectului de Ordonanţa de Urgenţă privind noile măsuri fiscale anuntaţe ... mai multe detalii

Acțiunile Erste Bank și Raiffeisen Bank, prăbușire la Bursă

Acțiunile proprietarului BCR, grupul austriac Erste Group Bank AG, și cele ale rivalului Raiffeisen Bank International se depreciază puternic miercuri, după măsurile anunțate de Guvernul Rom... mai multe detalii

Guvernul mdifică pragul dobanzii raprtat la ROBOR

Activele băncilor vor fi impozitate dacă nivelul ROBOR va depăși nivelul de 2% a anunțat, vineri, premierul Viorica Dăncilă, în ședința de guvern în care a fost aprobată ordonanța cu&n... mai multe detalii

CC investigheaza bancile comerciale

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație la băncile comerciale pentru a vedea dacă între acestea există înțelegeri ilegale privind concurența pe piața liberă. CC a făcut public... mai multe detalii

CTP castiga premiul Best Warehouse Developer

CTP, cel mai mare dezvoltator si administrator pe termen lung de parcuri industriale si logistice premium din Romania si Europa Centrala si de Est, isi reconfirma pozitia de lider al pietei loca... mai multe detalii

Bancpost nu mai există

De la 1 ianuarie 2019, Bancpost nu mai există, după ce a post preluată prin fuziune prin absorbție de Banca Transilvania. Managementul BT a dat un mesaj clienților. „Suntem bucu... mai multe detalii

Rezervele internaíonale ale României, 36,8 miliarde euro

La 31 decembrie 2018, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 33.065 milioane euro, față de 32.531 milioane euro la 30 noiembrie 2018. În cursul lunii au... mai multe detalii

Monede dedicate preluării președinției UE

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de07  ianuarie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul ... mai multe detalii

Directorul Băncii Mondiale a demisionat

Jim Yong Kim si-a prezentat demisia din functia de presedinte al Bancii Mondiale, pentru a lucra in sectorul privat. Informatia a fost confirmata de surse citate de publicatiile The Gu... mai multe detalii

INS a revizuit dinamica de creștere a economiei

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în sus, vineri, de la 4,3% la 4,4%, pe seria brută, creşterea economică din al treilea trimestru al anului trecut, faţă de aceeaşi perioa... mai multe detalii

Mastercard, amendată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a amendat Mastercard cu 570,56 milioane de euro pentru că a limitat posibilitatea comercianţilor de a beneficia de condiţii mai bune oferite de băncile stabilite în altă pa... mai multe detalii

ANAF declanșează operațiunea ”Iceberg”

”Operaţiunea „Iceberg” se va desfăşura pe întreaga durată a anului 2019 şi presupune intensificarea controalelor şi eficientizarea derulării acestora la companiile mari, cu scopul ... mai multe detalii

Activitatea Consiliului Concurenței în 2018

INVESTIGAŢII DECLANŞATE • În 2018 au fost declanşate 16 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu trei mai puține față de anul precedent şi, în acelaşi t... mai multe detalii

Isărescu: Vreți dobânzi mai mici ? S-o credeți voi !

Guvernatorul Mugur Isărescu este chestionat de senatorul ALDE Daniel Zamfir pe tema ROBOR. Zamfir îl întreabă pe Isărescu dacă indicatorul ROBOR a fost manipulat de către bănci. Isăre... mai multe detalii

Isărescu și pitpalacii TV

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și-a arătat adevărata față, în ceea ce privește respectul său pentru presă. Isărescu despre Vâlcov: ”Se duce la televizor, sunt acol... mai multe detalii

Raiffeisen Acumulare, cel mai performant fond de pensii

La Gala de Inaugurare a Anului Bursier 2019, eveniment organizat de Bursa de Valori Bucuresti, Raiffeisen Acumulare a primit titlul de „Cel mai performant fond de pensii private Pilon III”. F... mai multe detalii

Au fost aprobate normele metodolocice la ”Prima Casă”

Ministerul Finanţelor Publice şiMinisterul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare aLegii pentru modificarea şi completarea... mai multe detalii

Nou președinte executiv la BCR Leasing

BCR Leasing va avea, din 15 martie a.c., un nou președinte executiv, Vlad Vitcu urmând să preia această poziție. Cu o experiență de 20 de ani în industria financiar-bancară, Vlad Vit... mai multe detalii

Studiu CRBE

În 2018 au fost livrați 431.000 m², dintre care 50% sunt situați în București;  Rata de neocupare a atins 3,7%, iar cele mai multe spații livrate au fost ocupate de companii d... mai multe detalii

City Grill a preluat Becker Brau

Grupul City Grill, cel mai important grup românesc de restaurante din piața locală, face un pas important pentru extinderea în centrul Bucureștiului prin preluarea spațiului fostei berării... mai multe detalii

Renovarea Sucursalei BNR Constanța

... mai multe detalii

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te acum!