editia curenta - Anul XI, nr. 4, 2018 - Apare lunar
prima pagina | despre noi | arhiva | aboneaza-te | contact

FIHR considera ca impozitul forfetar in turism descurajeaza investitiile

hotelierii_din_romania_au_un_nou_presedinte.jpg
Comunicat FIHR cu privire la declaratiile legate de introducerea Impozitului Forfetar 

            Doamna Ministru Maria Grapini este de neclintit, facand aceeasi declaratie in presa de luni de zile legat de impozitul forfetar. Nu ne-am asteptat sa tina cont de reactiile unor Asociatii profesionale care au facut la randul lor declaratii in presa (patronate, firme de audit, analisti economici, specialisti in taxe samd), solicitand cel putin transparenta in aplicarea legii.
FIHR a solicitat in nenumarate randuri, prin declaratii facute publice in mass media, ca proiectul de act normativ sa precizeze cu claritate normele de aplicare ale impozitului forfetar iar acesta sa fie supus dezbaterii publice. 
Am citit azi in presa ca masura se va aplica de la 1 iulie 2013, iar operatorii vor fi anuntati despre normele de aplicare doar cu cateva zile inainte si ca va fi o masura bine primita.
Ministrul IMM-urilor Maria Grapini incearca sa ne convinga ca introducerea impozitului forfetar va aduce numai beneficii firmelor, urmand ca sumele platite sa fie si de trei ori mai mici decat in cazul impozitului pe profit.
Nu stim cum s-a ajuns la aceasta concluzie, deoarece nu s-au adus argumente si s-au făcut doar declaratii abstracte, fara a exemplifica cu date concrete. 
 Premierul Victor Ponta declara ca noua filozofie fiscala pe care vrea sa o adopte Guvernul vizeaza concentrarea controalelor fiscale la marile companii si in zonele cu potential de evaziune, ceea ce consideram a fi nesanatos.
Motivatia dlui Ministru de Finante, care preia creator aceasta asertiune, este ca anumite domenii nefiscalizate (vezi Turismul) sa fie in sfarsit fiscalizate, printr-o procedura de declarare si de fiscalizare simpla, in acest fel disponibilizându-se resursa umana pentru controlul domeniilor cu risc mare de evaziune.
Daca pana acum firmele mici erau controlate dar evaziunea fiscala nu a fost eliminata (de acest lucru ne plangem continuu), ne intrebam ce se va intampla cand nu vor mai fi controlate?
Cat de naiv sa fii sa crezi ca o simpla taxa forfetara va trezi constiinta tuturor afaceristilor astfel încat Statul sa nu mai aiba nevoie de controale?! 
Dacă ar fi asa de simplu, si in conditiile in care dna Ministru da asigurarea unui beneficiu pentru ambele parti, de ce aceasta taxa nu se aplica in tari cu mult mai avansate economic si fiscal decat Romania?!
 Si nu o spune FIHR. Sunt declaratiile unor analisti care si-au exprimat indoiala “Atata timp cat statul nu va incuraja mediul de afaceri cu facilitati fiscale, nu cu taxe suplimentare, se vor gasi intotdeauna metode de evaziune” (Cristian Dinulescu, analist economic).
Reamintim impactul catastrofal pe care forfetarul Guvernului Boc  l-a avut in 2009  cand s-au închis peste 100.000 firme  si au fost pierdute zeci de mii de locuri de munca.
Credem ca si de data aceasta firmele mici (hoteluri, moteluri si pensiuni), care si asa abia supravietuiesc in aceasta criza, nu vor gasi resursele financiare pentru continuarea activitaţii in conditiile unui  impozit forfetar.
De unde isi vor suporta cheltuielile administrative? Si ne intrebam la ce solutii vor recurge pentru a ramane in piata la limita legii si asta dupa ce au mai si fost asigurati ca nu vor mai fi controlati.
In cazul hotelurilor si restaurantelor, ni s-a comunicat ca a fost facut un studiu de specialistii din domeniu (?!), pe patru coduri CAEN, pentru un grad mediu de ocupare de 30%, pe criterii de  sezon, locatie, stele si in functie de acesta s-a calculat suma fixa pe care trebuie sa o plateasca o unitate de cazare. Acest studiu a fost transmis Ministerului de Finante sub forma unei Note de Fundamentare a propunerii de Impozit.
Desi am solicitat acest studiu de la ambele institutii, prin toate mijloacele de comunicare, nu ne-a fost transmis astfel incat nu cunoastem argumentele concrete pe care se bazeaza declaratiile dnei Maria Grapini. 
Prin introducerea acestui Impozit vor fi afectate toate societatile care au investit în hoteluri si care inregistreaza pierderi sub povara creditelor bancare. Ce se va intampla cu investiţiile in turism? Cine va mai face investitii?
Baza materiala este extrem de veche. Chiar in Bucuresti sunt hoteluri care poate  inregistreaza un profit operational care se “pierde” apoi, din diverse motive in închiderea de Bilant nemaiavand bani pentru investitii urgente. Nu mai vorbim de Mare unde au observat si guvernantii, ca exista baza materiala “neîngrijita”,  ca sa fim eleganti. Operarea bazei materiale, adica asigurarea de locuri de munca, in acest context al unui Impozit Forfetar si a unei piete nesustinute va conduce la eliminarea interesului fata de investitii în turism, de altminteri mult laudat pentru potential.
In plus se uita cu desavarsire ca majoritatea capitalului investit este AUTOHTON, adica romanesc si in acest fel marginalizat. 
Sa ne intelegem, nu negam existenta suparatoare a evaziunii si muncii la negru in Turism, dar ea se combate prin controale corecte si echidistante, relaxare fiscala, un TVA mai mic (restauratie) ca si in majoritatea covarsitoare a statelor UE si nu de acum, ci din 2009. 
Actionand in acest fel pe viitor veti promova noile branduri ale turismul romanesc cu hoteluri invechite gestionate de proprietari sau societati care nu vor mai avea curajul sa investeasca riscand sa plateasca taxe pe PIERDERE!
Radu Enache
Presedinte FIHR

Salveaza acest articol   del.icio.us | digg.com | slashdot.org | technorati.com | reddit | facebook | stumbleupon

 

nume foto

 


crestere-grafic-538x332_1.jpg

ROBOR LA TREI LUNI 3,17%
ROBOR la şase luni a crescut la
3,44%, faţă de 3,43%, nivelul
anunţat pe 11 oct. de BNR şi atinge cea mai ridicată
valoare din 24 august 2018.


talon_de_pensie.jpg

GUVERNUL A APROBAT PROIECTUL
NOII LEGI A PENSIILOR

​​Proiectul noii legi a pensiilor a fost aprobat în ședința de guvern de miercuri și va fi trimisă în Parlament, a anunțat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. 

„Nicio pensie nu ca scădea după recalculare. Nu se modifică vârsta standard de pensionare și nici stagiul de cotizare", a spus aceasta. 

Vasilescu e precizat că printre noutățile aduse de proiect se numără cea privind introducerea masteratului şi doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte. (continuare la Bănci și macroeconomie) 

Powered by
alsys_data1.jpg
alsystravel_logo.jpg

 
Golden_Apple1.jpg


http://hoteluri.2ro.ro/Hoteluri/Bucuresti/
www.besthotels.ro
www.pensiunivaleaprahovei.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
www.konkurs.ro
www.HelloRomania.eu
http://www.hotel-dana.ro/ro/index.htm
http://www.hotelsplendid.ro/
www.besthotels.ro

"TOP 10 AGENTII" - luna octombrie       

EXIMTUR
-
afaceri corecte
PARALELA 45
- oferta superdiversificata
CHRISTIAN TOUR
- agresivitatea promovarii
SIMPA TURISM
- grija pentru tabere de vacanta
ROMANTIC TRAVEL

- poezia ofertelor
EUROLINES
- organizarea nemteasca
TRAVEL PLANNER
- perseverenta in calitate
ANA HOTELS
- luxul ofertelor SPA
TRANSILVANIA TRAVEL
- desprinderea de conventional
SINDROMANIA
- traditie in grija pentru sanatate

 anews.gif
www.infotravelromania.ro
www.ulisetour.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
http://www.mccc.mc/
http://www.romantictravel.ro
www.ramadaresortbudapest.hu
www.travelplanner.ro

Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti

Miliardarii rusi se vor relaxa pe o insula privata

Miliardarii rusi vor putea locui pe propria insula nenaturala in Marea Neagra, informeaza site-ul postului de televiziune britanic Sky News. Constructia va incepe anul viitor pe o ampla si lux... mai multe detalii

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te acum!