editia curenta - Anul XII, nr. 11, 2019 - Apare lunar
prima pagina | despre noi | arhiva | aboneaza-te | contact

Veste bune pentru tineri: 3% dobândă la creditul ipotecar, aprobată de Parlament

3554552_stock_photo_family_sitting_in_front_of_home.jpg

Camera Deputatilor a adoptat in 18 decembrie, ziua in care Guvernul a anuntat si taxa bancara precum si alte taxe impuse companiilor din energie si telecomunicatii, legea privind plafonarea dobanzilor la credite, intr-o forma diferita de cea adoptata de Senat la inceputul anului, dar fara a tine seama de recomandarile BNR si ale bancilor si IFN-urilor.

Legea a fost depusa astazi la Secretarul general al Camerei Deputatilor pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii, iar daca nu va fi contestata la Curtea Constitutionala, urmeaza sa fie trimisa la Presedintele Romaniei pentru promulgare, presedintele putand sa-si exercite, la randul sau, dreptul de contestare, dupa care va fi publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare.

Legea a fost adoptata pe neasteptate, la fel ca taxa bancara, dupa declaratiile din urma cu doua zile ale presedintelui PSD, Liviu Dragnea. (vezi aici detalii)

Dezbaterea legii in cadrul comisiilor din Camera Deputatilor a fost suspendata din luna aprilie, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) si reprezentantii industriei financiare au contestat prevederile acesteia si au venit cu o serie de propuneri pentru modificarea proiectului legislativ, conform practicilor europene.

BNR a trimis Parlamentului o scrisoare in care recomanda ca plafonarea dobanzilor la creditele acordate de banci sa se faca diferit, in functie de tipul creditului si de dobanzile (DAE) medii ale acestora, conform practicii europene, nu in mod arbitrar si la fel pentru toate tipurile de credite, cum s-a propus in proiectul de lege adoptat de Senat, la initiativa fostului senatorul PNL Daniel Zamfir, trecut intre timp la ALDE, un apropiat al avocatului Piperea, un cunoscut adversar al sectorului bancar si al BNR. (vezi aici detalii)

Insa propunerile nu au mai ajuns sa fie luate in considerare, toate amendamentele aduse de partidele de opozitie au fost respinse, iar legea a fost adoptata peste noapte, dupa declaratiile sefului PSD, partidul de guvernamant.

Au fost insa aduse modificari substantiale fata de forma adoptata de Senat:

- in cazul creditelor ipotecare, plafonul dobanzii este stabilit printr-o formulare neclara, din care se poate interpreta ca poate fi de maxim 3%, desi acesta este un nivel prea mic pentru a putea fi credibil.

In forma adopta de Senat, legea prevedea urmatoarele:

"Dobânda efectivă anuală... nu poate depăşi de mai mult de 2,5 ori dobânda legală în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare..."

In forma adoptata de Camera Deputatilor, legea prevede urmatoarele:

"Dobânda anuală efectivă... nu poate depăşi cu mai mult de 3 puncte procentuale, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare..."

Asadar, in ultima forma a legii nu se precizeaza referinta (dobanda legala) fata de care DAE nu poate depasi cu mai mult de 3 puncte procentuale, cum ar fi normal.

In aceste conditii, se poate interpreta ca dobanda maxima este de trei puncte procentuale, deci 3%. 

Acest nivel maxim de dobanda stabilita in lege, de 3%, este la jumatate si fata de media dobanzilor aferente imprumuturilor imobiliare din prezent.

Mai mult, nivelul de 3% stabilit ca fiind dobanda maxima pentru creditele ipotecare este chiar mai mic decat nivelul ROBOR, indicele dobanzilor din piata interbancara cu care bancile se imprumuta intre ele.

- in cazul creditelor de consums-a facut o diferentiere intre cele cu valori mari si cele cu valori mici.

In forma adoptata de Senat, plafonul a fost stabilit la 18% pentru toate creditele de consum, indiferent de tipul acestora, acordate atat de banci, cat si de IFN-uri.

In forma legii adoptata acum de Camera Deputatilor, DAE maxima pentru creditele de consum de valori mari a ramas la 18%, insa in cazul creditelor cu valori mai mici de 3.000 de euro, DAE maxima a fost stabilita la 50%.

In prezent, DAE medie la creditele de consum de valori mari acordate de banci se situeaza la 10,78% pe an, insa exista alte tipuri de imprumuturi, precum cele acordate de IFN-uri in magazine, pe carduri de credit sau online, cu dobanzi mult mai ridicate.

De exemplu, dobanzile la cardurile de credit si la creditele din magazine, care de regula au valori sub 3.000 de euro, pot ajunge pana la 40% pe an, asadar nu vor fi afectate de aceasta lege.

In schimb, cele impactate de noua lege vor fi IFN-urile care acorda credite online cu costuri foarte ridicate, cu DAE care atinge chiar si 3.000% pe an.

Daca legea intra in vigoare, atunci aceste IFN-uri care acorda credite riscante, unor categorii de persoane cu venituri mici sau obtinute la negru, ar putea sa iasa din piata, pentru ca nu vor mai fi profitabile, dupa cum au declarat reprezentantii acestora.

Legea mai stabileste ca bancile si IFN-urile pot percepe dobanzi penalizatoare, in cazul intarzierilor ratelor la credite, doar dupa depasirea scandentei cu mai mult de un an.

In prezent, dobanzile penalizatoare se aplica din prima zi de intarziere dupa scadenta.

Prevederile legii se vor aplica si celor in derulare in prezent, dar numai daca li se aplica impreviziunea, mai stabileste legea. (vezi aici forma pentru promulgare)

Textul legii

Iata textul legii in ultima varianta, trimisa pentru promulgare:

L E G E

pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011 privind
dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. – După articolul 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 607 din 29 august 2011, aprobată prin Legea nr. 43/2012, cu completările ulterioare, se introduc două noi articole, art. 51 şi 52, cu următorul cuprins:

„Art. 51

 – (1) În raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, dobânzile penalizatoare pot produce dobânzi doar în baza unei convenţii speciale şi numai pentru depăşirea scadenţei cu mai mult de un an.

(2) Dobânda anuală efectivă, astfel cum aceasta este definită prin art. 3 pct. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, nu poate depăşi: 

a) cu mai mult de 3 puncte procentuale, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare, cu modificările şi completările ulterioare; creditul ipotecar sau imobiliar se defineşte ca fiind orice credit contractat de consumatori pe o perioadă mai mare de 10 ani, garantat cu ipotecă asupra imobilului cumpărat, construit, reabilitat, extins sau consolidat, ori cu un alt imobil, proprietatea debitorului sau a unui terţ garant;

b) 18% pe an, în cazul creditelor de consum; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplineşte criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar, în sensul lit. a);

c) 50% în cazul creditelor, împrumuturilor sau al oricăror alte forme de finanţare a consumatorilor, a căror valoare în lei la data contractării sau a perfectării contractelor, nu depăşeşte echivalentul sumei de 3000 de euro.

(3) Dispoziţiile alin. (1) şi alin. (2) se aplică şi în cazul în care, conform contractului, consumatorul datorează penalităţi de întârziere, majorări sau alte costuri care desemnează daunele-interese moratorii.

(4) Dispoziţiile art. 5 alin. (2) rămân aplicabile.

Art. 52

– Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prezenta lege
se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării sale în vigoare, pentru care este îndeplinită condiţia privind impreviziunea.”(Bancherul.ro)

Salveaza acest articol   del.icio.us | digg.com | slashdot.org | technorati.com | reddit | facebook | stumbleupon

 

Din Sumarul Editiei Curente

» vezi toate articolele din aceasta categoria

» vezi toata editia

 

nume foto

 

Oferte litoral Romania

bcr_sm.jpg
Portofoliul total de credite acordate de Banca Comercială Română (BCR) a crescut cu 10% în 2019, susținut atât de segmentul retail, cât și de cel corporate. Susținerea prosperității clienților în calitate de cel mai important finanțator pentru achiziția unei locuințe și de partener de încredere pentru nevoile de consum ale publicului: credite nou acordate în valoare de peste 7,8 miliarde RON pe segmentul persoane fizice (credite ipotecare și nevoi personale) și microîntreprinderi.

 

Sergiu_Manea_CEO_BCR.JPG


bani_inghetati.jpg
MAI CRESC SALARIILE ȘI PENSIILE ?        

carduri_raiffeisen_jpg.png
 ● Portofoliul de credite nete al bancii a depasit 27 miliarde lei la finalul anului 2019, cu 6% mai mult fata de 2018;
● Depozitele clientilor au atins valoarea de aproape 36 de miliarde lei in 2019, in crestere cu 8%, comparativ cu finalul anului 2018;
● Veniturile operationale au avansat cu 5%, pana la 2,64 miliarde lei (an la an);
● Rata creditelor neperformante a ramas stabila fata de anul precedent, la un nivel confortabil de 4,1%;
● Banca a ajuns la active totale de 42,9 miliarde lei la finalul anului 2019, o crestere de 7%, fata de aceeasi perioada a anului 2018;
● Profitul net de 779 milioane lei, a scazut cu 11% la finalul lui 2019, fata de aceeasi perioada din 2018;         


raiffeisen_02.jpg

 

Powered by
alsys_data1.jpg
alsystravel_logo.jpg

 

Transferurile financiare pentru postările publicitate pot fi făcute
în contul RO64 RNCB 0281090594410001, BCR Floreasca - Media News Net SRL, J40/16178/29.08.2007, C.I.F. RO 22329021. Veți primi factura în format electronic. Va rugam semnalați transferul financiar la adresa breakingnewsjournal77@gmail.com  Tel. 0722.601.195


www.besthotels.ro
www.pensiunivaleaprahovei.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
www.konkurs.ro
www.HelloRomania.eu
http://www.hotel-dana.ro/ro/index.htm
http://www.hotelsplendid.ro/
www.besthotels.ro

"TOP 10 AGENTII" - luna octombrie     

EXIMTUR
-
afaceri corecte
PARALELA 45
- oferta superdiversificata
CHRISTIAN TOUR
- agresivitatea promovarii
SIMPA TURISM
- grija pentru tabere de vacanta
ROMANTIC TRAVEL

- poezia ofertelor
EUROLINES
- organizarea nemteasca
TRAVEL PLANNER
- perseverenta in calitate
ANA HOTELS
- luxul ofertelor SPA
TRANSILVANIA TRAVEL
- desprinderea de conventional
SINDROMANIA
- traditie in grija pentru sanatate

Pomme_dOr1.jpg
www.infotravelromania.ro
www.ulisetour.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
http://www.mccc.mc/
http://www.romantictravel.ro
www.ramadaresortbudapest.hu
www.travelplanner.ro      

Miliardarii rusi se vor relaxa pe o insula privata

Miliardarii rusi vor putea locui pe propria insula nenaturala in Marea Neagra, informeaza site-ul postului de televiziune britanic Sky News. Constructia va incepe anul viitor pe o ampla si luxoa... mai multe detalii

Penalitățile comerciale pot fi supuse TVA

Companiile care închiriază proprietăți sau prestatorii de servicii pe bază de abonament precum:telecomunicațiile (telefonie, internet, televiziune), utilitățile publice, publicațiile e... mai multe detalii

Propunerea Directivei UE. Impozitarea activitaților digitale

Autor: Alexander Milcev, Partener, Liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY România La nivel european, asistăm la o dezbatere aprinsă între statele membre pe pr... mai multe detalii

Guvernul mdifică pragul dobanzii raprtat la ROBOR

Activele băncilor vor fi impozitate dacă nivelul ROBOR va depăși nivelul de 2% a anunțat, vineri, premierul Viorica Dăncilă, în ședința de guvern în care a fost aprobată ordonanța cu&n... mai multe detalii

ANAF declanșează operațiunea ”Iceberg”

”Operaţiunea „Iceberg” se va desfăşura pe întreaga durată a anului 2019 şi presupune intensificarea controalelor şi eficientizarea derulării acestora la companiile mari, cu scopul ... mai multe detalii

Isărescu: Vreți dobânzi mai mici ? S-o credeți voi !

Guvernatorul Mugur Isărescu este chestionat de senatorul ALDE Daniel Zamfir pe tema ROBOR. Zamfir îl întreabă pe Isărescu dacă indicatorul ROBOR a fost manipulat de către bănci. Isăre... mai multe detalii

Isărescu și pitpalacii TV

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și-a arătat adevărata față, în ceea ce privește respectul său pentru presă. Isărescu despre Vâlcov: ”Se duce la televizor, sunt acol... mai multe detalii

Raiffeisen Acumulare, cel mai performant fond de pensii

La Gala de Inaugurare a Anului Bursier 2019, eveniment organizat de Bursa de Valori Bucuresti, Raiffeisen Acumulare a primit titlul de „Cel mai performant fond de pensii private Pilon III”. F... mai multe detalii

Au fost aprobate normele metodolocice la ”Prima Casă”

Ministerul Finanţelor Publice şiMinisterul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare aLegii pentru modificarea şi completarea... mai multe detalii

Nou președinte executiv la BCR Leasing

BCR Leasing va avea, din 15 martie a.c., un nou președinte executiv, Vlad Vitcu urmând să preia această poziție. Cu o experiență de 20 de ani în industria financiar-bancară, Vlad Vit... mai multe detalii

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te acum!