editia curenta - Anul XI, nr. 4, 2018 - Apare lunar
prima pagina | despre noi | arhiva | aboneaza-te | contact

Litoral obisnuit (articol de la cititori)

Statiunea_Olimp_nr_3.jpg
Articol de Alex Stoenescu (publicat in 2006) si la fel de actual si azi

Pentru turistii romani, si chiar pentru cei straini, litoralul romanesc concureaza cu sanse de reusita la categoria „litoral obisnuit” sau „alt litoral”, ca sa parafrazez inepuizabilele reclame la detergenti. Si mai poate concura pentru ca nu a disparut. Inca.
Conform ultimelor estimari date publicitatii intr-un raport emis de Ministerul Mediului, apele marii inghit anual pana la 2 metri din plaja. „Plajele situate in lungul unitatii sudice a litoralului Romaniei la Marea Neagra pierd suprafete acoperite cu nisip, care reprezinta principala resursa pentru industria turistica”, spune raportul. In cativa ani turistii vor putea intra in apa direct de pe scarile hotelurilor in care vor fi cazati.
Dar cum s-a ajuns la aceasta situatie? De ce dispar plajele? Care sunt cauzele acestui fenomen de eroziune?
In primul rand avem de-a face cu cauze naturale, cum sunt ridicarea nivelului marii sau circulatia curentilor marini. Cel de-al doilea tip de cauze, mult mai nociv pentru suprafetele acoperite de nisip dar si pentru tot restul litoralului romanesc, il putem regasi in lucrarile efectuate de-a lungul anilor pe Dunare si principalii afluenti ai acestuia, dar si in lucrari din zona litorala. Insa, mai presus de aceste motive de ordin natural si tehnic, intervine aici si indiferenta manifestata de cei in masura sa se implice si sa rezolve problemele specifice litoralului inainte ca ele sa fie scapate de sub control.
Toate acestea au avut drept consecinte eroziunea plajelor si implicit  pierderea de teritoriu, compromiterea ecosistemelor, a valorii economice a zonei si, in principal, a activitatii de turism, generand pagube importante.
Incapabili sa ne gospodarim singuri, desi avem un minister a carui denumire oficiala include substantivul „gospodarire”, am apelat la specialistii japonezi. Proiectul lor de reabilitare a zonei litoralului romanesc, pus in practica din acest an, va genera costuri de aproximativ 200 milioane euro, bani obtinuti pe de o parte din fonduri europene, pe de alta din bugetul de stat. 
S
tudiul Agentiei Japoneze de Cooperare Internationala are ca obiectiv elaborarea unui plan de protectie a partii sudice a litoralului romanesc. Planul propus include eliminarea celor mai multe amenajari existente, reabilitarea unora si constructii noi in cele mai multe cazuri. Este vorba de innisipari ale plajei, constructii de diguri lungi si recife artificiale.
„Eroziunea cea mai puternica are loc in zona sudica a localitatii Mamaia, spun specialistii, unde linia tarmului se va retrage cu peste 70 metri in urmatorii 20 de ani, daca nu se iau masuri de contracarare”. 
Aceasta politica a indiferentei dusa de autoritati de a lungul timpului in privinta problemelor litoralului poate duce la situatii ireversibile. Daca aceste probleme nu se vor remedia, in viitorul apropiat, exista pericolul ca Romania sa ajunga singura tara cu iesire la mare fara plaje pentru turisti.
In aceste conditii nu e de mirare interesul pe care turistii au inceput sa-l acorde de cativa ani litoralelor bulgaresc, turcesc sau grecesc.
AM_SIGLA_BUNA_MICA_1_jpg.jpg

Salveaza acest articol   del.icio.us | digg.com | slashdot.org | technorati.com | reddit | facebook | stumbleupon

 

nume foto

 


crestere-grafic-538x332_1.jpg

ROBOR LA TREI LUNI 3,17%
ROBOR la şase luni a crescut la
3,44%, faţă de 3,43%, nivelul
anunţat pe 11 oct. de BNR şi atinge cea mai ridicată
valoare din 24 august 2018.


talon_de_pensie.jpg

GUVERNUL A APROBAT PROIECTUL
NOII LEGI A PENSIILOR

​​Proiectul noii legi a pensiilor a fost aprobat în ședința de guvern de miercuri și va fi trimisă în Parlament, a anunțat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. 

„Nicio pensie nu ca scădea după recalculare. Nu se modifică vârsta standard de pensionare și nici stagiul de cotizare", a spus aceasta. 

Vasilescu e precizat că printre noutățile aduse de proiect se numără cea privind introducerea masteratului şi doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte. (continuare la Bănci și macroeconomie) 

Powered by
alsys_data1.jpg
alsystravel_logo.jpg

 
Golden_Apple1.jpg


http://hoteluri.2ro.ro/Hoteluri/Bucuresti/
www.besthotels.ro
www.pensiunivaleaprahovei.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
www.konkurs.ro
www.HelloRomania.eu
http://www.hotel-dana.ro/ro/index.htm
http://www.hotelsplendid.ro/
www.besthotels.ro

"TOP 10 AGENTII" - luna octombrie       

EXIMTUR
-
afaceri corecte
PARALELA 45
- oferta superdiversificata
CHRISTIAN TOUR
- agresivitatea promovarii
SIMPA TURISM
- grija pentru tabere de vacanta
ROMANTIC TRAVEL

- poezia ofertelor
EUROLINES
- organizarea nemteasca
TRAVEL PLANNER
- perseverenta in calitate
ANA HOTELS
- luxul ofertelor SPA
TRANSILVANIA TRAVEL
- desprinderea de conventional
SINDROMANIA
- traditie in grija pentru sanatate

 anews.gif
www.infotravelromania.ro
www.ulisetour.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
http://www.mccc.mc/
http://www.romantictravel.ro
www.ramadaresortbudapest.hu
www.travelplanner.ro

Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti

Miliardarii rusi se vor relaxa pe o insula privata

Miliardarii rusi vor putea locui pe propria insula nenaturala in Marea Neagra, informeaza site-ul postului de televiziune britanic Sky News. Constructia va incepe anul viitor pe o ampla si lux... mai multe detalii

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te acum!