editia curenta - Anul XI, nr. 4, 2018 - Apare lunar
prima pagina | despre noi | arhiva | aboneaza-te | contact

Manastirea Iviron - Sfantul Munte Athos

manastirea_iviron.jpg

Manastirea Iviron - Μονή Ιβήρων, Iviru, Iveron - este una dintre principalele manastirile ce inalta rugaciuni Domnului pe Sfantul Munte Athos, a treia in ordine ierarhica, intre cele douazeci de manastiri athonite, dupa Manastirea Marea Lavra si Manastirea Vatoped. In vechime, aceasta manastire se numea "Manastirea Ivirica", dupa locul de origine al ctitorului ei.
Manastirea athonita Iviron, care pastreaza cu mare bucurie si evlavie Icoana Maicii Domnului Portarita, este constru­ita la mica distanta de mare, pe coasta nord-estica a peninsulei, pe un mic ses si se ajunge acolo din Kareia, pe o carare pietruita care coboara pe aproape tot parcursul ei.
Sfantul Munte Athos se afla in nordul Greciei, in regiunea Macedonia. Muntele Athos este un munte cu inaltimea maxima de 2.033 metri - Varful Athon - ce isi inalta culmea de piatra pe o peninsula lunga de 60 de kilometri si lata de 8-12 kilometri, aria totala a acestuia fiind de 360 de kilometri patrati.
Sfantul Munte Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei, avand capitala la Careia. Sfantul Munte gazduieste douazeci de manastiri mari, zise imparatesti, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele.
Cele douazeci de manastiri atonite sunt urmatoarele: Manastirea Marea Lavra, Manastirea Vatoped, Manastirea Iviron, Manastirea Hilandar, Manastirea Dionisiu, Manastirea Cutlumus, Manastirea Pantocrator, Manastirea Xiropotamu, Manastirea Zografu, Manastirea Dochiariu, Manastirea Caracalu, Manastirea Fileteu, Manastirea Simonos Petras, Manastirea Sfantul Pavel, Manastirea Stavronichita, Manastirea Xenofont, Manastirea Grigoriu, Manastirea Esfigmenu, Manastirea Sfantul Pantelimon si Manastirea Constamonitu. Pe langa marile manastiri mai functioneaza inca 12 schituri si o multime de chilii monahale ortodoxe, in care traiesc multime de calugari ortodocsi.
manastirea_iviron2.jpg

Manastirea Iviron - scurt istoric
Manastirea Iviron a fost fondata, din mila Domnului, in anul 980. Potrivit documentelor manastirii, zidirea acesteia ar fi tinut trei ani, intre 980 si 983. Ctitorul acestei manastiri a fost Sfantul Ioan Iviritul, general al armatelor bizantine si prieten al Sfantului Atanasie cel Mare, venit din provincia Caucazului care se numea Ivirica (Iviria sau Georgia de astazi).
Renuntand la inalta lui meserie, Ioan Iviritul a intrat in monahism, alaturi de cei doi fii ai sai, Gheorghe si Eftimie. Tunderea in monahism a fost savarsita de catre prietenul sau, Sfantul Atanasie Athonitul. Adunand ajutoare din Iviria - Georgia, el va ctitori aceasta manastire si ii va pune drept hram Adormirea Maicii Domnului. Cei trei ctitori, parintele si cei doi fii, sunt recunoscuti drept sfinti. Pomenirea lor, impreuna cu a altor sfinti din Iviron, se face la 13 mai.
Desi distrusa de piratii francezi la anul 1259, iar mai apoi din porunca imparatului bizantin Mihail al VIII-lea Paleologul, pentru faptul ca monahii acesteia se impotrivisera unirii cu apusenii, si, in sfarsit, de catre catalani, pe la inceputul secolului al XIV-lea, Manastirea Iviron a renascut, din mila Domnului.
Manastirea Iviron va trece prin mai multe incercari, de Dumnezeu randuite. Ea a fost atacata de pirati si incendiata, in repetate randuri. Martirii de la Iviron sunt si astazi pomeniti, cu dragoste si urmatoare ravna. In vremea Patriarhului latin Ioan Vecos au fost trecuti prin sabie 13 calugari iviriti, pe motiv ca nu se supuneau politicii sale uniate
Manastirea a fost amplu restaurata, dupa toate cele suferite de la necredinciosi, in anul 1513, de catre calugarul georgian Gheorghe Varasvatzes. Aceasta a si condus obstea manastirii, pe post de staret, vreme de mai multi ani. Domnitorul Mihai Viteazul (1593-1601) este si el un ctitor al Manastirii Iviron, portretul lui votiv fiind zugravit pe unul din peretii bisericii principale.
Manastirea Iviron, ca mai toate manastirile athonite, a supravietuit si prin ajutorul dat de evlaviosii domni ai Tarii Romanesti, si mai cu seama de Neagoe Basarb, Radu Mihnea, Grigore Ghica, Matei Basarab si boierul Stavarache din Bucuresti. Nu ne-ar fi iertat sa nu il pomenim aici si pe Serban Cantacuzino, cel ce a ctitorit, la anul 1680, paraclisul unde se pastreaza cel mai de pret odor al Manastirii Iviron: icoana Maicii Domnului Portarita.
AM_SIGLA_BUNA_MICA.1_jpg.jpg

Salveaza acest articol   del.icio.us | digg.com | slashdot.org | technorati.com | reddit | facebook | stumbleupon

 

nume foto

 


crestere-grafic-538x332_1.jpg

ROBOR LA TREI LUNI 3,17%
ROBOR la şase luni a crescut la
3,44%, faţă de 3,43%, nivelul
anunţat pe 11 oct. de BNR şi atinge cea mai ridicată
valoare din 24 august 2018.


talon_de_pensie.jpg

GUVERNUL A APROBAT PROIECTUL
NOII LEGI A PENSIILOR

​​Proiectul noii legi a pensiilor a fost aprobat în ședința de guvern de miercuri și va fi trimisă în Parlament, a anunțat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. 

„Nicio pensie nu ca scădea după recalculare. Nu se modifică vârsta standard de pensionare și nici stagiul de cotizare", a spus aceasta. 

Vasilescu e precizat că printre noutățile aduse de proiect se numără cea privind introducerea masteratului şi doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte. (continuare la Bănci și macroeconomie) 

Powered by
alsys_data1.jpg
alsystravel_logo.jpg

 
Golden_Apple1.jpg


http://hoteluri.2ro.ro/Hoteluri/Bucuresti/
www.besthotels.ro
www.pensiunivaleaprahovei.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
www.konkurs.ro
www.HelloRomania.eu
http://www.hotel-dana.ro/ro/index.htm
http://www.hotelsplendid.ro/
www.besthotels.ro

"TOP 10 AGENTII" - luna octombrie       

EXIMTUR
-
afaceri corecte
PARALELA 45
- oferta superdiversificata
CHRISTIAN TOUR
- agresivitatea promovarii
SIMPA TURISM
- grija pentru tabere de vacanta
ROMANTIC TRAVEL

- poezia ofertelor
EUROLINES
- organizarea nemteasca
TRAVEL PLANNER
- perseverenta in calitate
ANA HOTELS
- luxul ofertelor SPA
TRANSILVANIA TRAVEL
- desprinderea de conventional
SINDROMANIA
- traditie in grija pentru sanatate

 anews.gif
www.infotravelromania.ro
www.ulisetour.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
http://www.mccc.mc/
http://www.romantictravel.ro
www.ramadaresortbudapest.hu
www.travelplanner.ro

Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti

Miliardarii rusi se vor relaxa pe o insula privata

Miliardarii rusi vor putea locui pe propria insula nenaturala in Marea Neagra, informeaza site-ul postului de televiziune britanic Sky News. Constructia va incepe anul viitor pe o ampla si lux... mai multe detalii

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te acum!