editia curenta - Anul XII, nr. 2, 2019 - Apare lunar
prima pagina | despre noi | arhiva | aboneaza-te | contact

Microregiunea Csomad - Balvanyos

Cetatea_Balv

Microregiunea Csomad - Balvanyos s-a organizat în zona sud estica a judetului Harghita (Lazaresti, Cozmeni, Tusnad, Baile Tusnad), înglobând în oarecare masura si teritoriile învecinate din judetul Covasna (Bixad, Baile Balvanyos, Turia), reprezentând o regiune în care regasim comori naturale considerate, totodata posibilitati turistice exceptionale la nivel national si international.
 Limite
Microregiunea Ciomat - Balvanyos se încadreaza, din punct de vedere geografic, grupei centrale a Carpatilor Orientali, mai precis sectorului sud-estic al Muntilor Harghitei (trebuie notat ca unii geografi considera masivul Ciomat - Puturosu ca facând parte din sectorul nordic al Muntilor Bodoc) si sectorului inferior al Depresiunii Ciucului, iar, în ceea ce priveste încadrarea administrativa, zona apartine judetelor Covasna si Harghita, cu o extindere mai mare în cel din urma.
Limite (Trebuie notat ca limitele nordice, respectiv cele estice, au fost trasate conventional tocmai în ideea înglobarii unui numar cât mai mare de rezervatii naturale).
AM_SIGLA_BUNA_MICA.1_jpg.jpg  
  • în nord, în cadrul Depresiunii Ciucului Inferior, limita este data de Valea Sugasau, de la confluenta acesteia cu râul Olt, pe o linie imaginara ce uneste localitatea Vrabia cu Valea Tusnadului;
  • în vest, în cadrul Muntilor Harghitei, limita este reprezentata de linia cumpenelor de apa ce uneste obârsia Vaii Sugasau cu Vârfurile Capus (1423 m), Mitaci (1271 m) si Pilisca Mare (1374 m), continuând apoi spre sud cu Valea Pastravul;
  • în sud, în lungul Vaii Ozunca, peste pasul Hatod, pâna în Valea Oltului, dincolo de aceasta, masivul Ciomat - Puturosu se învecineaza cu Muntii Bodocului, de care sunt separati prin Valea Jombor; în est, limita trece pe la baza conurilor vulcanice din masivul Ciomat-Puturosu.
    Geologie
    Regiunea masivului Ciomat - Puturosu, analizata în acest demers, apartine lantului vulcanic (Calimani - Gurghiu - Harghita) ce a luat nastere de-a lungul unui sistem de fracturi crustale care s-au format între cristalinul Carpatilor Orientali si Depresiunea Transilvaniei. Cea mai mare parte a produselor vulcanice se pare ca apartine Pliocenului, respectiv celui de-al treilea ciclu vulcanic, ce a avut loc pe aceste linii de fractura. Acest ciclu a cuprins mai multe faze de efuziuni si explozii, putându-se separa în doua faze majore:
  • prima: în timpul Pliocenului inferior (Pontian), ale carei produse erodate în Dacian s-au acumulat în conditii subacvatice, generând compartimentul structural inferior (infrastructura) alcatuita din formatiuni vulcano-sedimentare;
  • cea de-a doua faza: în timpul Pliocenului superior, s-a caracterizat prin structurarea compartimentului superior (strato-vulcanic).
Ca urmare a manifestarilor vulcanice între zona cristalin - mezozoica a Carpatilor Orientali si lantul vulcanic s-au format bazine lacustre; ulterior, apa acestora s-a scurs pe linii de drenaj catre bazinele inferioare, rezultând astfel depresiuni de baraj vulcanic, din care face parte si sectorul nordic din regiunea masivului Ciomat - Puturosu.
În alcatuirea geologica a sectorului montan se remarca îndeosebi diferite varietati de andezite, piroclastite si foarte putine bazalte. Iar în sectorul depresionar predomina formatiunile sedimentare (nisip, argile, marne, pietris etc.) asezate discordant pe un fundament cristalin.
Relieful
Datorita deosebirilor de aspect si complexitate a reliefului, se disting trei sectoare diferite pentru regiunea masivului Ciomat - Puturosu si anume:
unul nordic, suprapus Depresiunii Ciucului inferior;
unul sud-vestic;
unul sud-estic - ultimele doua, suprapuse Muntilor Harghitei, fiind individualizate de defileul Oltului.
Morfometric, se evidentiaza doua trepte principale: treapta glacisurilor piemontane (700 - 900 m) si cea a conurilor vulcanice (1050 - 1300 m). Astfel prima treapta se suprapune contactului depresiune - munte, iar cea de-a doua - unitatii de orogen, formata pentru sectorul sud-vestic de o serie de conuri vulcanice, dispuse în general pe o directie nord-sud, comparativ cu cele din sectorul învecinat, mult mai afectate de eroziune (din care se evidentiaza conul vulcanic Pilisca Mare - 1374 m). Sectorul sud-estic se suprapune aparatului vulcanic Ciomat - Puturosu, având în partea superioara cele doua cratere vulcanice îngemanate - Mohos si Sf. Ana (acesta din urma fiind unicul crater conservat, pe fundul lui instalându-se singurul lac vulcanic din România - lacul Sf. Ana). Defileul Oltului, desfasurat pe o lungime de circa 10 km, constituie una dintre cele mai mari vai de strapungere a barajului de aglomerate rezultate din eruptiile vulcanice.
Clima
Datorita pozitiei geografice si reliefului, parametrii climatici conduc la includerea acestei zone în subetajul climatic al muntilor mijlocii (cu carcteristicile topoclimatului continental). Astfel, functie de acestea, putem trasa câteva coordonate climatice: temperatura medie anuala înregistreaza valori de circa 4 - 6°C, temperaturile medii decadale - valori de circa 12 - 14°C (vara) si, respectiv, circa - 6 - 8°C (iarna), atingând valori extreme de 25°C (vara), respectiv de -25°C (iarna).
În ceea ce priveste precipitatiile medii anuale, regiunea masivului Ciomat- Puturosu prezinta valori de circa 800 - 900 mm/an; circa 60 - 70 % din cantitatea totala de precipitatii se înregistreaza în perioada iulie-septembrie. Stratul de zapada dureaza aproximativ 80 - 100 zile iar în cazul ariilor umbrite perioada este mult mai mare.
Hidrografia
Reteaua hidrografica de suprafata este în totalitate tributara Oltului (regiunea încadrându-se bazinului sau superior). Astfel, în arealul prezentat de noi, Oltul primeste ca afluenti de dreapta câteva pâraie cu bazine ce nu depasesc 23 km², cum ar fi (de la nord la sud): Sugasau, Pârâul Mare, Mitacul, Ozunca (ultimul fiind si cel mai mare afluent din areal cu o suprafata de 98 km² si o lungime de 13 km).
Din categoria afluentilor de stânga se remarca Tusnadul, ce izvoraste de pe versantul nordic al conului vulcanic Ciomatu. Acesta are o lungime de 13 km, bazinul sau detinând o suprafata de 38 km². Ca o particularitate hidrografica, Tusnadul prezinta o retea radiar-convergenta, ce îi formeaza sectorul de obârsie. Are ca afluenti Pârâul Veres, Sugo, Hi, Budos, Kozep si Valu.
În peisajul regiunii prezentate, lacurile au o relevanta deosebita. Astfel, se remarca de la bun început Sf. Ana, fiind singurul lac din România a carei cuveta lacustra se afla într-un crater vulcanic. În partea de nord-vest a acestuia, se gaseste Tinovul Mohos, individualizat de vegetatia tipica mlastinilor oligotrofe. Lacul Ciucas (lac antropic), situat în localitatea Baile Tusnad, a fost creat artificial, la începutul secolului XX pentru agrement. Ca rezultat al manifestarilor post-vulcanice, emanatiile abundente de CO2 ce se insinueaza pe linii de fractura si ies la zi fie liber (ex. Pestera Budos) fie, de cele mai multe ori, intra în contact cu apele vadoase (ape ce se infiltreaza) pe care le întâlnesc în calea lor, ajungând astfel la suprafata sub forma de izvoare minerale carbogazoase, bicarbonatate, calcice, cloro-sodice etc. - ca de ex.: Ileana, Mikes, Apor, Bailor, Rudi s.a.
Flora si fauna
În conditiile prezentate anterior s-au pastrat aici numeroase plante considerate relicte glaciare, plante endemice si paduri seculare de conifere si foioase, fapt ce a determinat declararea unor zone (11) drept arii protejate.
Padurile de molid (Picea abies) urca pâna la 1300 m, iar pe vaile umbrite, datorita unor conditii locale, coboara pâna la 600 m. Padurile de gorun (Quercus petraea) în amestec cu alte specii forestiere ca jugastrul (Acer campestre) si ulmul (Ulmus procera) se dezvolta de regula de-a lungul vailor. Alaturi de ele se mai evidentiaza si padurile de fag (Fagus silvatica) iar local stejarul (Quercus robur). Sub paduri s-a dezvoltat un strat erbaceu, din alcatuirea caruia putem enumera plante ca: vinarita (Asperula odorata), paiusul de padure (Festuca silvatica) etc. Pe arii mai restrânse se dezvolta pajisti secundare în care întâlnim paiusul rosu (Festuca rubra), sunatoarea (Hypericum maculatum) iar în taieturile de padure zmeurul (Rubus idaeus) si salcia capreasca (Salix capraea) etc. În etajul montan superior întâlnim pajisti în care predomina plante ca: iarba vântului (Agrostis tenuis), afinul (Vaccinium myrtillus) sau merisorul de munte (Vaccinium vitis idaea). O vegetatie specifica pentru aceasta regiune o constituie mlastinile de turba. Dintre acestea unele sunt declarate rezervatii naturale pentru ocrotirea unor plante relicte ca: mesteacanul pitic (Betula humilis), galbenele sau curechiul de munte (Ligularia sibirica), o specie de rogoz (Carex dioica) etc.
În padurile arealului traiesc specii de mamifere ca: ursul carpatin (Ursus arctos), cerbul carpatin (Cervus elaphus carpaticus), râsul (Linx linx), pisica salbatica (Felis silvestris), vulpea ( Vulpes vulpes), veverita (Sciurus vulgaris) si de pasari cum ar fi: ciocanitoarea de munte (Picoides tridactylus alpinus), pitigoiul de bradet (Parus ater) etc.
POSIBILITATI DE CAZARE

Salveaza acest articol   del.icio.us | digg.com | slashdot.org | technorati.com | reddit | facebook | stumbleupon

 

Din Sumarul Editiei Curente

» vezi toate articolele din aceasta categoria

» vezi toata editia

 

nume foto

Oferte litoral Romania

 

 

bcr_sm.jpg
BCR, banca țării, a obținut un profit net de peste 1,2 miliarde de lei (258 milioane euro) în 2018, în creștere cu 80% față de anul precedent, pe baza rezultatului operaţional solid, a costurilor de risc reduse şi a performanțelor ridicate pe toate liniile de business. Cei puternici, nu se tem de ”taxa pe lăcomie” !
Sergiu_Manea_CEO_BCR.JPG
carduri_raiffeisen_jpg.png

Raiffeisen Bank a depasit pragul de 500.000 de carduri de credit, iar o alta noutate implementata in noiembrie este acordarea pe loc a cardurilor de credit in agentiile bancii sau in locurile special amenajate (cum sunt birourile mobile din magazinele eMag).        
 -----------------------------------------         

gettyimages_161098010_640x640.jpg

UPDATE: S&P confirmă la ”stabil” perspectiva ratingului pentru România. Se confirmă, încă o dată, că ratingul unei țări este similar cu ratingul celei mari mari bănci comerciale din sistem, respectiv BCR, banca țării, carea obținut un profit net de peste 1,2 miliarde de lei (258 milioane euro) în 2018, în creștere cu 80% față de 2017, pe baza rezultatului operaţional solid, a costurilor de risc reduse şi a performanțelor ridicate pe toate liniile de business.Standard & Poors’s, agenție de rating a riscului de credit, a păstrat la BBB- ratingul de țară al României, sub pretextul că mai așteaptă două săptămâni să vadă ce se întâmplă în țară. Normal să aștepte, când președintele Klaus Iohannis refuză să promulge Legea Bugetului.        
------------------------------------------        
Raiffeisen Bank lansează campania de comunicare a fondului
de pensii facultative (pilon 3) Raiffeisen Acumulare, încă o inițiativă care se adaugă celor din 2018: creșterea numărului de agenți de marketing (iunie 2018) și scăderea comisionului de
administrare (octombrie 2018).(mai mult la Bănci și macro)
raiffeisen_acumulare_pensii_p_f.jpg
raiffeisen_02.jpg

Powered by
alsys_data1.jpg
alsystravel_logo.jpg

Transferurile financiare pentru postările publicitate pot fi făcute
în contul RO64 RNCB 0281090594410001, BCR Floreasca - Media News Net SRL, J40/16178/29.08.2007, C.I.F. RO 22329021. Veți primi factura în format electronic. Va rugam semnalați transferul financiar la adresa breakingnewsjournal77@gmail.com  Tel. 0722.601.195


www.besthotels.ro
www.pensiunivaleaprahovei.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
www.konkurs.ro
www.HelloRomania.eu
http://www.hotel-dana.ro/ro/index.htm
http://www.hotelsplendid.ro/
www.besthotels.ro

"TOP 10 AGENTII" - luna februarie       

EXIMTUR
-
afaceri corecte
PARALELA 45
- oferta superdiversificata
CHRISTIAN TOUR
- agresivitatea promovarii
SIMPA TURISM
- grija pentru tabere de vacanta
ROMANTIC TRAVEL

- poezia ofertelor
EUROLINES
- organizarea nemteasca
TRAVEL PLANNER
- perseverenta in calitate
ANA HOTELS
- luxul ofertelor SPA
TRANSILVANIA TRAVEL
- desprinderea de conventional
SINDROMANIA
- traditie in grija pentru sanatate

Pomme_dOr1.jpg
www.infotravelromania.ro
www.ulisetour.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
http://www.mccc.mc/
http://www.romantictravel.ro
www.ramadaresortbudapest.hu
www.travelplanner.ro      

Miliardarii rusi se vor relaxa pe o insula privata

Miliardarii rusi vor putea locui pe propria insula nenaturala in Marea Neagra, informeaza site-ul postului de televiziune britanic Sky News. Constructia va incepe anul viitor pe o ampla si luxoa... mai multe detalii

Schimbări în managementul DPD

  DPD Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de coletarie si curierat expres, anunta schimbari strategice in echipa de conducere. Danail Danailov, membru al C... mai multe detalii

Grupul VELUX câștigă aurul la prestigioasa competiție internațională EPICA Awards

Grupul VELUX câștigă aurul la prestigioasa competiție internațională EPICA Awards, singurul premiu creativ jurizat de jurnaliști, pentru campania intitulată „The Indoor Generation - Ge... mai multe detalii

Alfredo Seafood obține certificarea MSC

Alfredo Seafood,una dintre cele mai importante marci din Romania, sub a carei denumire sunt importate si distribuite produse din peste si fructe de mare, anunta obtinerea certificarii MSC (Marit... mai multe detalii

Penalitățile comerciale pot fi supuse TVA

Companiile care închiriază proprietăți sau prestatorii de servicii pe bază de abonament precum:telecomunicațiile (telefonie, internet, televiziune), utilitățile publice, publicațiile e... mai multe detalii

Tren direct Cluj-Viena, din 9 decembrie

De duminică circulă un tren direct între Cluj şi Viena şi vestea este bună, fiindcă România este tot mai izolată din punct de vedere feroviar şi trenurile internaţionale sunt în declin.... mai multe detalii

Propunerea Directivei UE. Impozitarea activitaților digitale

Autor: Alexander Milcev, Partener, Liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY România La nivel european, asistăm la o dezbatere aprinsă între statele membre pe pr... mai multe detalii

AmCham cere retragerea OUG propusa de MFP

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) a anunţat, miercuri, că solicită retragerea imediată a proiectului de Ordonanţa de Urgenţă privind noile măsuri fiscale anuntaţe ... mai multe detalii

Acțiunile Erste Bank și Raiffeisen Bank, prăbușire la Bursă

Acțiunile proprietarului BCR, grupul austriac Erste Group Bank AG, și cele ale rivalului Raiffeisen Bank International se depreciază puternic miercuri, după măsurile anunțate de Guvernul Rom... mai multe detalii

Guvernul mdifică pragul dobanzii raprtat la ROBOR

Activele băncilor vor fi impozitate dacă nivelul ROBOR va depăși nivelul de 2% a anunțat, vineri, premierul Viorica Dăncilă, în ședința de guvern în care a fost aprobată ordonanța cu&n... mai multe detalii

CC investigheaza bancile comerciale

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație la băncile comerciale pentru a vedea dacă între acestea există înțelegeri ilegale privind concurența pe piața liberă. CC a făcut public... mai multe detalii

CTP castiga premiul Best Warehouse Developer

CTP, cel mai mare dezvoltator si administrator pe termen lung de parcuri industriale si logistice premium din Romania si Europa Centrala si de Est, isi reconfirma pozitia de lider al pietei loca... mai multe detalii

Bancpost nu mai există

De la 1 ianuarie 2019, Bancpost nu mai există, după ce a post preluată prin fuziune prin absorbție de Banca Transilvania. Managementul BT a dat un mesaj clienților. „Suntem bucu... mai multe detalii

Rezervele internaíonale ale României, 36,8 miliarde euro

La 31 decembrie 2018, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 33.065 milioane euro, față de 32.531 milioane euro la 30 noiembrie 2018. În cursul lunii au... mai multe detalii

Monede dedicate preluării președinției UE

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de07  ianuarie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul ... mai multe detalii

Directorul Băncii Mondiale a demisionat

Jim Yong Kim si-a prezentat demisia din functia de presedinte al Bancii Mondiale, pentru a lucra in sectorul privat. Informatia a fost confirmata de surse citate de publicatiile The Gu... mai multe detalii

INS a revizuit dinamica de creștere a economiei

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în sus, vineri, de la 4,3% la 4,4%, pe seria brută, creşterea economică din al treilea trimestru al anului trecut, faţă de aceeaşi perioa... mai multe detalii

Mastercard, amendată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a amendat Mastercard cu 570,56 milioane de euro pentru că a limitat posibilitatea comercianţilor de a beneficia de condiţii mai bune oferite de băncile stabilite în altă pa... mai multe detalii

ANAF declanșează operațiunea ”Iceberg”

”Operaţiunea „Iceberg” se va desfăşura pe întreaga durată a anului 2019 şi presupune intensificarea controalelor şi eficientizarea derulării acestora la companiile mari, cu scopul ... mai multe detalii

Activitatea Consiliului Concurenței în 2018

INVESTIGAŢII DECLANŞATE • În 2018 au fost declanşate 16 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu trei mai puține față de anul precedent şi, în acelaşi t... mai multe detalii

Isărescu: Vreți dobânzi mai mici ? S-o credeți voi !

Guvernatorul Mugur Isărescu este chestionat de senatorul ALDE Daniel Zamfir pe tema ROBOR. Zamfir îl întreabă pe Isărescu dacă indicatorul ROBOR a fost manipulat de către bănci. Isăre... mai multe detalii

Isărescu și pitpalacii TV

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și-a arătat adevărata față, în ceea ce privește respectul său pentru presă. Isărescu despre Vâlcov: ”Se duce la televizor, sunt acol... mai multe detalii

Raiffeisen Acumulare, cel mai performant fond de pensii

La Gala de Inaugurare a Anului Bursier 2019, eveniment organizat de Bursa de Valori Bucuresti, Raiffeisen Acumulare a primit titlul de „Cel mai performant fond de pensii private Pilon III”. F... mai multe detalii

Au fost aprobate normele metodolocice la ”Prima Casă”

Ministerul Finanţelor Publice şiMinisterul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare aLegii pentru modificarea şi completarea... mai multe detalii

Nou președinte executiv la BCR Leasing

BCR Leasing va avea, din 15 martie a.c., un nou președinte executiv, Vlad Vitcu urmând să preia această poziție. Cu o experiență de 20 de ani în industria financiar-bancară, Vlad Vit... mai multe detalii

Studiu CRBE

În 2018 au fost livrați 431.000 m², dintre care 50% sunt situați în București;  Rata de neocupare a atins 3,7%, iar cele mai multe spații livrate au fost ocupate de companii d... mai multe detalii

City Grill a preluat Becker Brau

Grupul City Grill, cel mai important grup românesc de restaurante din piața locală, face un pas important pentru extinderea în centrul Bucureștiului prin preluarea spațiului fostei berării... mai multe detalii

Renovarea Sucursalei BNR Constanța

... mai multe detalii

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te acum!