editia curenta - Anul XII, nr. 3, 2019 - Apare lunar
prima pagina | despre noi | arhiva | aboneaza-te | contact

Isărescu: Vreți dobânzi mai mici ? S-o credeți voi !

51819986_1990220597764826_7599922756003561472_n.jpg

Guvernatorul Mugur Isărescu este chestionat de senatorul ALDE Daniel Zamfir pe tema ROBOR. Zamfir îl întreabă pe Isărescu dacă indicatorul ROBOR a fost manipulat de către bănci. Isărescu: ROBOR nu este manipulat în România! Nu este o înțelegere de tip cartelar între bănci.

Senatorul Zamfir îl întreabă pe Isărescu de ce a îndemnat populația să meargă către creditele în lei când ROBOR era la minime istorice de 0,7%. "L-ați menținut dvs. printr-o operațiune în care ați crescut lichiditatea în piață (...) Știați că acel nivel era menținut artificial?" Isărescu: N-ați înțeles. Era și inflație mică. Toate întrebările sunt explicate în detaliu în acele rapoarte. Luați cuvântări de ale mele fragmentar. În momentul în care inflația era foarte scăzută, negativă, pentru că s-a redus TVA, nu era deficit de cerere, cu creșteri salariale mari și cerere în creștere. Inflație negativă cu creștere economică mare. Și atunci BNR a lăsat dobânda la 1,75%. Era clar că inflația va crește. S-a redus TVA, efectul a durat 12 luni. De aceea nu ne-am jucat cu dobânda de politică monetară.

Zamfir: Consecința care a fost? Isărescu: Consecința a fost că nu s-a depreciat leul și nici nu s-a apreciat. Economia a crescut, n-a sugrumat-o banca națională. Inflația a explodat doar din cauza factorilor exogeni. Daniel Zamfir încearcă să agite discuția, să nu-l lase pe Isărescu să vorbească la pupitrul băncii centrale. Președintele Senatului intervine și cere ca părțile să discute pe rând, fără să se întrerupă, și civilizat. Zamfir adaugă că Isărescu a îndemnat românii, prin declarații, să contracteze credite, pentru că se vor scumpi. El arată că aceștia au luat însă credite și dobânzile au crescut ulterior. Isărescu: ROBOR a crescut de la 0,7% la 3%. Este absolut normal, având în vedere că inflația a crescut de la 0,1% la 5,4%. Comparațiile se fac corect cu străinătate. Senatorul PNL Florin Cîțu întreabă de ce s-a schimbat limbajul BNR în comunicarea oficială în privința lichidității, de la gestionare fermă la gestionare adecvată. Isărescu: Păstrarea de lichiditate în piață, și declarațiile mele că este riscant... am trăit o perioadă în care am lăsat mai multă lichiditate în piață. Mesajul meu a fost că, atât timp cât vor fi condiții internaționale bune, vor avea lichiditate. Adică, atât timp cât nu apar presiuni asupra leului.

C. P. Tăriceanu: Din câte am înțeles, practica stabilirii ROBOR este o sesiune de tranzacționare între bănci, în care băncile fac tranzacții, urmând ca, în cursul zilei, tranzacțiile să se facă la alte niveluri de dobândă. Partea neplăcută este că creditele sunt stabilite în funcție de acest ROBOR. Ați căutat și alte modalități de calcul al ROBOR? Isărescu răspunde că în presă au apărut mai multe confuzii despre ROBOR: ROBOR este o piață interbancară, esențială pentru finanțe, economie, plata salariilor. De acolo se alimentează economia României. Cotațiile la 3 luni nu sunt false, sunt legate de operațiuni de piață. ROBOR funcționează din 1995. A apărut o directivă UE care a recomandat ca partea variabilă a dobânzii să fie legată de o dobândă variabilă de piață (...) Piața funcționează cel puțin 8 ore, există un fixing de 15 minute. România este una dintre puținele țări din Europa care se bazează pe cotații ferme, fiecare bancă cotează și pe stânga și pe dreapta.

Guvernatorul mai spune: BNR poate să regleze dobânzile în acest interval dintre 1,5 și 3,5% când apare presiune în piață valutară. De exemplu, a fost acest mini atac pe leu din ianuarie. Bineînțeles că a trebuit să luăm lichiditatea din piață, că nu putem să apărăm doar cu rezerva. Dar și când vinzi din rezervă nu vinzi pe nasturi, vinzi pe lei. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că este normal să fie adresate întrebări despre funcționarea pieței, din moment ce băncile din Europa au fost prinse cu manipularea indicatorilor similari. "Pe cei din Europa i-am prins cu degetul în clanță!". Tăriceanu cere lămuriri despre modul în care evoluează dobânzile din piață în afara procedurii de fixing. Isărescu: În interbancar se bat băncile, cu mâna pe inimă și cu verificări, se bat pe o sutime (...) Cum să se ducă dobânda la 10%, când, dacă trece de 3,5%, îl sună dl Cinteză?! Guvernatorul explică faptul că referințele care s-au făcut în public, că dobânzile ROBOR la 3 și 6 luni sunt mai sus decât media zilnică a tranzacțiilor din piață, se datorează scadențelor la care se fac tranzacțiile în piață, băncile împrumutându-se între ele pe termene scurte. "Se iau cifre la o lună, o zi, și se compară cu cele la 3 și 6 luni. Sunt diferențe foarte mari. Și atunci întrebarea este de ce a luat ANPC(…) dobânda la 3 luni? S-a luat pe considerentul că este mai stabilă. Ea nu arată variațiile pe o săptămână, de la 1,5 la 3,5% într-o lună". Zamfir citează dintr-un schimb de mailuri între trezorierii băncilor din toamna lui 2008, în care arată că Nicolae Cinteză, directorul direcției de supraveghere din BNR, a spus că va sancționa cu avertisment trezorierul RBS dacă va cota un nivel ridicat al ROBOR. Isărescu spune că așa e și că nu e nicio problemă: Păi, Cinteză intervine și dacă dobânda ajunge la 4%, nu la 200%! Guvernatorul adaugă că în acel moment a fost un eșec al pieței și că BNR a intrevenit pentru limitarea ROBOR peste dobânda Lombard.

Zamfir spune că BNR a plafonat, astfel, niște dobânzi, dar că s-a opus proiectului de plafonare a dobânzilor la credite impus de el. Isărescu susține că lucrurile nu sunt comparabile. Șerban Nicolae, PSD: Ce ar fi dacă ROBOR s-ar calcula strict la cotațiile de piață și nu în procedură de fixing? Dacă ROBOR ar fi calculat strict în funcție de cotațiile de la sfârșitul zilei, ROBOR ar putea să fie mai mic. Există un alt mecanism în care fluctuația dă și alte variante favorabile agenților economici și populației, sub indicatorii interbancari? Isărescu: Exact la asta lucrăm și încearcă să se găsească o soluție. Lucrează domnul prim-viceguverantor cu echipa de la Finanțe (...) Pe bază de nas, nu se va ieși mai bine!

Isărescu: Dar eu vă zic ce vreți dvs., vreți dobânzi mai mici în piață! Nu se poate, adaugă Isărescu, dacă nu scade deficitul bugetar, deficitul extern și inflația. Șerban Nicolae: Mi-aș dori ca lucrurile să fie adaptate României (...) Băncile care sunt acuzate incorect la noi, sunt aceleași care sunt amendate de Comisia Europeană. Dacă după fixing ROBOR e mai mare... mi-aș dori să fie, măcar o dată, și mai mic. Isărescu: La asta se lucrează. Șerban Nicoale: Dacă ne spuneați acum 2 săptămâni eram mai liniștiți! Isărescu: O să vedem ce iese din calculul respectiv... Dorința de scădere a dobânzilor, că în spate asta este, ROBOR nu poate să scadă dacă BNR nu scade dobânda cheie. Că facem din 10 bănci 7... variațiile vor fi atât de mici. Dacă reducem dobânda cheie, atunci da. Dar noi putem să facem acest lucru când inflația este ridicată? Au apărut presiuni pe leu. Nu putem să intervenim riscând rezerva, ar fi extrem de periculos. Isărescu: Libor, în Anglia, sunt sute de bănci. Acolo se face așa - la cel nivel ați cota... lira? La noi nici nu se văd între ei.

Zamfir revine la episodul 2008 și adaugă că în schimbul de mailuri trezorierii vorbeau între ei să coteze doar pe principiul reciprocității, adică să mimeze tranzacțiile. "Oamenii se înțelegeau întrei ei din mailuri. Sunt lucruri reale!" Isărescu: S-au apucat să cumpere toți valută, au rămas fără lei, și s-au pomenit noaptea că nu au bani. Știți ce înseamnă o poziție deschisă? Este dramatic! S-au apucat să vândă valuta în pierderea. Unora le-a venit mintea la cap, altul o ținte pe partea stângă în continuare. S-a făcut o cercetare, și s-a constatat că n-au apucat să se carteleze. Nicoale: Păi cui vindeau toți? Isărescu:  N-aveau bani! Se lucrează la un nou ROBOR pentru credite Florin Georgescu, prim-viceguvernator, spune că în acest moment se discută cu Ministerul Finanțelor ca rata ROBOR să se calculeze din tranzacțiile zilnice și să se facă o medie pe 3 luni a acestora, astfel încât să se aplatizeze. Astfel, Finanțele ar putea rupe taxa pe activele bancare de ROBOR. "S-ar putea să fie mai mic, mai mare, dar este un indicator care aplatizează perioadele de excedent de lichiditate cu cele de deficit de lichiditate". Isărescu: Această chestiune trebuie discutată cu Consiliul Concurenței și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Tăriceanu se leagă declarația guvernatorului privind deficitul bugetar și spune că e nevoie de creșterea nivelului de trai astfel încât românii să nu mai plece. Isărescu spune că înțelege că e dificil la guvernare, dar că este nevoie de dozaj: "OUG 114 e cel puțin o nereușită, e un impozit pe politica monetară, ne leagă de mâini. La un atac asupra leului, noi ce facem?! Dacă mărim dobânda omorâm băncile!" Zamfir acuză BNR că nu a ratat aproape de fiecare dată ținta de inflație și spune că se bazează pe datele oficiale.

Guvernatorul neagă. Se naște o discuție confuză. Zamfir se referă la inflația medie anuală care, într-adevăr, a fost mai mereu în afara țintei BNR, în timp ce oficialii băncii centrale se referă la rata anuală a inflației calculată decembrie la decembrie. Liviu Voinea, viceguvernator: Anul trecut a fost excepțional din punct de vedere al profitabilității băncilor din România. Situația nu se va mai repeta, spune oficialul BNR, în condițiile în care băncile nu vor mai înregistra venituri din curățarea băncilor de credite neperformante (și eliberarea de provizioane), din moment ce au ajuns la un nivel apropiat de cel al mediei europene. Florin Cîțu: Ce se va întâmpla cu cei care economisesc dacă se plafonează dobânzile? Isărescu: Taxarea activelor bancare, la grămadă - activele sunt și în RMO, pe care băncile le fac la BNR să păstreze un minim de lichiditate. S-a pus taxă și pe titlurile de stat și pe Prima Casă. Scoaterea cel puțin a acestor trei active din procesul de taxare. Ordonanța 114 așa cum este va descuraja și mai mult economisirea și, pe cale de consecință, investițiile. Guvernatorul susține că raportul credite/depozite a ajuns la sub 80%, de la nivelurile ridicate din perioada anterioară de boom, pe fondul intermedierii financiare reduse. Ce se poate întâmpla, spune Isărescu, este că băncile ar putea trimite la plimbare deponenții, că nu au ce face cu banii. Tăriceanu susține că bancherii i-au dezvăluit că se așteptau la o taxare suplimentară a profitului - Poate formula legării de ROBOR și includerea elementelor menționate (de Isărescu) nu este de dorit, că afectează titlurile, spune președintele Senatului. Șerban Nicolae: Poate că în lege o să introducem și un mecansim de sesizare din oficiu prin care BNR să aducă la cunoștință dacă există blocaje sau vulnerabilități economice, astfel încât Parlamentul să poată interveni prompt. Amintiri din 2000 Zamir: În perioad în care erați prim-ministru, Guvernul s-a împrumutat de la SOV Invest? Vă spun că v-ați împrumutat un miliard de dolari. Zamfir spune că în perioada 26.01-26.05 2000 SOV invest (schema de fraudă a lui Sorin Ovidiu Vântu, falimentară, n.red.) a făcut plasamente de titluri de stat. Isărescu, după o perioadă de confuzie în sala de ședințe: Probabil că a cumpărat titluri de stat. Păi titlurile se vând. O să fac un efort să vin în fața dumneavoastră să vă vorbesc și despre anul 2000, dacă vreți, mai spune Isărescu.

Intervine și Tăriceanu care-i spune lui Zamfir să nu facă titluri de presă, că titluri de stat poate să cumpere oricine pe o piață liberă Liviu Voinea citește din tema specială a ultimului Raport privind stabilitatea financiară cu privire la intermedierea financiară și modelul de funcționare a băncilor din România. Florin Georgescu: avem de a face cu doua familii de discuții: odată ROBOR, despre care guvernanții spun că voi, băncile, exagerați și vin eu cu o taxă. (Apoi este) Misiunea Finanțelor de a aplica o politică acolo unde rentabilitățile sunt exagerate. Georgescu: Intermedierea financiară, deși este redusă, rentabilitatea băncilor a fost ridicată în 2018, deoarece au redus provizioanele. S-a îmbunătățit riscul și Guvernul a intervenit și le-a limitat posibilitatea de a introduce pe provizioane credite care s-au depreciat calitativ. Spre deosebire de unele state europene, cel român a permis să deducă integral provizioanele, explică Georgescu. E o cheltuială obiectivă, deși vine după o decizie subiectivă, că tu ai dat creditul. Statul a fost friendly. Aveam nevoie de capital bancar, să nu fugă băncile după Acordul de la Viena. Apoi lucrurile s-au stabilizat la alt palier. Și băncile când s-a tras linie și s-a văzut că sunt subcapitalizate au venit cu 4 miliarde de euro, bani fresh. Acum, băncile nu mai atâtea provizioane, pentru că nu mai au atâtea credite neperformante, au vândut credite neperformante. Sectorul bancar mai are venituri mari din dobânzi - sunt marje destul de mari. Anul trecut, la lei, populație, marja era 7 pp la populație și 3 la firme. Avem o problemă structurală majoră. Market failure, spune Georgescu. Sunt decapitalizate firmele, domnilor senatori, există indisciplină fiscală și de plăți. Lipsesc 154 de miliarde de lei față de capitalul reglementat. Au și datorii mai mari decât activele, capitalul a fost de mult consumat prin pierderi și datorii exagerate. Există un număr substanțial de firme care n-au capital, dar au credite de la acționari, care n-au încredere să-l convertească din cauza condițiilor din economie, adaugă Georgescu. "Circa 70% dintre bani sunt acolo, în firme, dar nu în contul în care trebuie, sunt mai jos". 37% dintre angajați au salariul minim. 92% aveau un salariu de sub 1.000 de euro. Și numai 2% au peste 2.000 de euro. Aceste cifre explică de ce românii nu pot lua prea multe credite, spune Georgescu.  Prim-viceguvernatorul BNR spune că banca central a semnalat de mult timp problemele de decapitalizare a firmelor. În opinia sa, intermedierea financiară se poate dinamiza: Am văzut că principalul partid de guvernământ are în obiective, în programul de guvernare, și îmbunătățirea regimului fiscal. A doua problemă a acestei țări, spune Georgescu, este că la 26% venituri fiscale în PIB nu poți să ajungi în zona euro. Tăriceanu intervine și semnalează, optimist, că anul acesta se va ajunge la cel puțin 28% din PIB grație bugetului de anul acesta "Da, dar trebuie cel puțin 35%, dacă nu 41%, domnule președinte ale Senatului", spune Georgescu. Previzibil, ca și cu alt ocazii, prim-viceguvernatorul reia pledoaria pentru introducerea impozitării progresive a veniturilor în locul cotei unice. Tăriceanu, în mandatul căruia a fost introdusă cota unică, rememorează cu nostalgie certurile purtate și în trecut pe această temă cu Florin Georgescu. Amintirile președintelui senatului se mută către bunicul său, care îl aștepta pe generalul de Gaulle în România, sperând că dacă vine De Gaulle vin și americanii și economia va fi finanțată. Tăriceanu trece apoi la meditații despre posibilitatea de finanțare într-o economie ca a noastră: "Cum facem ca sp schimbpm ouțin comportamentul acesta în care băncile să finanțeze mai mult și economia reală, nu preponderent titluri de stat".

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu îi dă dreptate întru totul, amintindu-i însă că o comparație cu perioada în care a trăit bunicul său nu este potrivită. "Dacă ne uităm istoric, microîntreprinderile și  IMM-urile sunt cele care au creat cele mai multe împrumuturi neperformante băncilor. NU se poate să iei bani și să nu-i dai înapoi. La noi, nu s-a reușit înlocuirea disciplinei de plan din comunism cu disciplina de plăți" "ȘI băncile va trebui să se întoarcă cu fața spre economie, dar și decidenții să îmbunătățească legislația fiscală, contabilă. Inclusiv prin ce spune dl Tăriceanu că e obsesia mea cu IVG. Toți susținătorii cotei unice din lume au admis că nu funcționează.", spune Georgescu Tăriceanu începe să depene amintiri și povestește că ideea cotei unice a fost mult mai veche, existând o propunere venită din ministerul Finanțelor, condus pe atunci de Mihai Tănăsescu, făcută pentru Ion Iliescu, care avea însă și o observație negativă: nu se recomandă din punct de vedere politic. Discuțiile continuă pe tema cotei unice. Florin Georgescu își amintește că, la introducerea acesteia, "de la o medie de 23% a cotei de impozitare, s-a ajuns la 16%, ceea ce a fost benefic pentru veniturile nete ale oamenilor dar  s-a desființat globalizarea și nu se mai știe nimic despre cine și ce venituri are". Senatorul Daniel Zamfir se arată exasperat de mutarea discuției în această zonă. Senatorul PSD Șerban Nicolae reinvită la înțelegere și găsirea de soluții. Florin Georgescu: "Este printre discuțiile grupului de lucru felul în care se poate adresa guvernul prin soluții fiscale, la diferența mare dintre dobânzile la credite și dobânzile la depozite." Daniel Dăianu cere dreptul la intervenție. Atrage atenția că în ultimii ani a avut loc o deeuroizare a economiei, o creștere a importanței leului în economie. O economie puternică nu poate exista cu o monedă slabă, spune dăianu. Or, cu deficite mari nu ai cum să eviți o presiune pe moneda națională.  Dăianu subliniază că BNR trebuie să-și atingă ținta de inflație, dar mai există încă o țintă de care BNR trebuie să țină cont, astfel încât să nu afecteze stabilitatea financiară. "În vara anului trecut au fost voci care ne cereau să creștem rata de politică monetară, dar nu se pitea să nu ne gândim la stabilitatea financiară. Unde s-ar fi dus ROBOR dacă creșteam rata de politică monetară la 4%?", spune Dăianu. În opinia sa, creșterea intermedierii financiare trebuie să fie o obsesie pentru banca centrală, dar și pentru alți decidenți.   Senatorul Daniel Zamfir spune că avea "mari așteptări de la guvernatorul BNR să pună la masă pe toată lumea ca să dezvoltăm această țară".

 

nume foto

Oferte litoral Romania

 

 

bcr_sm.jpg
BCR, banca țării, a obținut un profit net de peste 1,2 miliarde de lei (258 milioane euro) în 2018, în creștere cu 80% față de anul precedent, pe baza rezultatului operaţional solid, a costurilor de risc reduse şi a performanțelor ridicate pe toate liniile de business. Cei puternici, nu se tem de ”taxa pe lăcomie” !
Sergiu_Manea_CEO_BCR.JPG
carduri_raiffeisen_jpg.png

Raiffeisen Bank a depasit pragul de 500.000 de carduri de credit, iar o alta noutate implementata in noiembrie este acordarea pe loc a cardurilor de credit in agentiile bancii sau in locurile special amenajate (cum sunt birourile mobile din magazinele eMag).        
 -----------------------------------------         

gettyimages_161098010_640x640.jpg

UPDATE: S&P confirmă la ”stabil” perspectiva ratingului pentru România. Se confirmă, încă o dată, că ratingul unei țări este similar cu ratingul celei mari mari bănci comerciale din sistem, respectiv BCR, banca țării, carea obținut un profit net de peste 1,2 miliarde de lei (258 milioane euro) în 2018, în creștere cu 80% față de 2017, pe baza rezultatului operaţional solid, a costurilor de risc reduse şi a performanțelor ridicate pe toate liniile de business.Standard & Poors’s, agenție de rating a riscului de credit, a păstrat la BBB- ratingul de țară al României, sub pretextul că mai așteaptă două săptămâni să vadă ce se întâmplă în țară. Normal să aștepte, când președintele Klaus Iohannis refuză să promulge Legea Bugetului.        
------------------------------------------        
Raiffeisen Bank lansează campania de comunicare a fondului
de pensii facultative (pilon 3) Raiffeisen Acumulare, încă o inițiativă care se adaugă celor din 2018: creșterea numărului de agenți de marketing (iunie 2018) și scăderea comisionului de
administrare (octombrie 2018).(mai mult la Bănci și macro)
raiffeisen_acumulare_pensii_p_f.jpg
raiffeisen_02.jpg

Powered by
alsys_data1.jpg
alsystravel_logo.jpg

Transferurile financiare pentru postările publicitate pot fi făcute
în contul RO64 RNCB 0281090594410001, BCR Floreasca - Media News Net SRL, J40/16178/29.08.2007, C.I.F. RO 22329021. Veți primi factura în format electronic. Va rugam semnalați transferul financiar la adresa breakingnewsjournal77@gmail.com  Tel. 0722.601.195


www.besthotels.ro
www.pensiunivaleaprahovei.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
www.konkurs.ro
www.HelloRomania.eu
http://www.hotel-dana.ro/ro/index.htm
http://www.hotelsplendid.ro/
www.besthotels.ro

"TOP 10 AGENTII" - luna februarie       

EXIMTUR
-
afaceri corecte
PARALELA 45
- oferta superdiversificata
CHRISTIAN TOUR
- agresivitatea promovarii
SIMPA TURISM
- grija pentru tabere de vacanta
ROMANTIC TRAVEL

- poezia ofertelor
EUROLINES
- organizarea nemteasca
TRAVEL PLANNER
- perseverenta in calitate
ANA HOTELS
- luxul ofertelor SPA
TRANSILVANIA TRAVEL
- desprinderea de conventional
SINDROMANIA
- traditie in grija pentru sanatate

Pomme_dOr1.jpg
www.infotravelromania.ro
www.ulisetour.ro
www.pensiunideltadunarii.ro
http://www.mccc.mc/
http://www.romantictravel.ro
www.ramadaresortbudapest.hu
www.travelplanner.ro      

Miliardarii rusi se vor relaxa pe o insula privata

Miliardarii rusi vor putea locui pe propria insula nenaturala in Marea Neagra, informeaza site-ul postului de televiziune britanic Sky News. Constructia va incepe anul viitor pe o ampla si luxoa... mai multe detalii

Schimbări în managementul DPD

  DPD Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de coletarie si curierat expres, anunta schimbari strategice in echipa de conducere. Danail Danailov, membru al C... mai multe detalii

Grupul VELUX câștigă aurul la prestigioasa competiție internațională EPICA Awards

Grupul VELUX câștigă aurul la prestigioasa competiție internațională EPICA Awards, singurul premiu creativ jurizat de jurnaliști, pentru campania intitulată „The Indoor Generation - Ge... mai multe detalii

Alfredo Seafood obține certificarea MSC

Alfredo Seafood,una dintre cele mai importante marci din Romania, sub a carei denumire sunt importate si distribuite produse din peste si fructe de mare, anunta obtinerea certificarii MSC (Marit... mai multe detalii

Penalitățile comerciale pot fi supuse TVA

Companiile care închiriază proprietăți sau prestatorii de servicii pe bază de abonament precum:telecomunicațiile (telefonie, internet, televiziune), utilitățile publice, publicațiile e... mai multe detalii

Tren direct Cluj-Viena, din 9 decembrie

De duminică circulă un tren direct între Cluj şi Viena şi vestea este bună, fiindcă România este tot mai izolată din punct de vedere feroviar şi trenurile internaţionale sunt în declin.... mai multe detalii

Propunerea Directivei UE. Impozitarea activitaților digitale

Autor: Alexander Milcev, Partener, Liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY România La nivel european, asistăm la o dezbatere aprinsă între statele membre pe pr... mai multe detalii

AmCham cere retragerea OUG propusa de MFP

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) a anunţat, miercuri, că solicită retragerea imediată a proiectului de Ordonanţa de Urgenţă privind noile măsuri fiscale anuntaţe ... mai multe detalii

Acțiunile Erste Bank și Raiffeisen Bank, prăbușire la Bursă

Acțiunile proprietarului BCR, grupul austriac Erste Group Bank AG, și cele ale rivalului Raiffeisen Bank International se depreciază puternic miercuri, după măsurile anunțate de Guvernul Rom... mai multe detalii

Guvernul mdifică pragul dobanzii raprtat la ROBOR

Activele băncilor vor fi impozitate dacă nivelul ROBOR va depăși nivelul de 2% a anunțat, vineri, premierul Viorica Dăncilă, în ședința de guvern în care a fost aprobată ordonanța cu&n... mai multe detalii

CC investigheaza bancile comerciale

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație la băncile comerciale pentru a vedea dacă între acestea există înțelegeri ilegale privind concurența pe piața liberă. CC a făcut public... mai multe detalii

CTP castiga premiul Best Warehouse Developer

CTP, cel mai mare dezvoltator si administrator pe termen lung de parcuri industriale si logistice premium din Romania si Europa Centrala si de Est, isi reconfirma pozitia de lider al pietei loca... mai multe detalii

Bancpost nu mai există

De la 1 ianuarie 2019, Bancpost nu mai există, după ce a post preluată prin fuziune prin absorbție de Banca Transilvania. Managementul BT a dat un mesaj clienților. „Suntem bucu... mai multe detalii

Rezervele internaíonale ale României, 36,8 miliarde euro

La 31 decembrie 2018, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 33.065 milioane euro, față de 32.531 milioane euro la 30 noiembrie 2018. În cursul lunii au... mai multe detalii

Monede dedicate preluării președinției UE

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de07  ianuarie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul ... mai multe detalii

Directorul Băncii Mondiale a demisionat

Jim Yong Kim si-a prezentat demisia din functia de presedinte al Bancii Mondiale, pentru a lucra in sectorul privat. Informatia a fost confirmata de surse citate de publicatiile The Gu... mai multe detalii

INS a revizuit dinamica de creștere a economiei

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în sus, vineri, de la 4,3% la 4,4%, pe seria brută, creşterea economică din al treilea trimestru al anului trecut, faţă de aceeaşi perioa... mai multe detalii

Mastercard, amendată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a amendat Mastercard cu 570,56 milioane de euro pentru că a limitat posibilitatea comercianţilor de a beneficia de condiţii mai bune oferite de băncile stabilite în altă pa... mai multe detalii

ANAF declanșează operațiunea ”Iceberg”

”Operaţiunea „Iceberg” se va desfăşura pe întreaga durată a anului 2019 şi presupune intensificarea controalelor şi eficientizarea derulării acestora la companiile mari, cu scopul ... mai multe detalii

Activitatea Consiliului Concurenței în 2018

INVESTIGAŢII DECLANŞATE • În 2018 au fost declanşate 16 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu trei mai puține față de anul precedent şi, în acelaşi t... mai multe detalii

Isărescu: Vreți dobânzi mai mici ? S-o credeți voi !

Guvernatorul Mugur Isărescu este chestionat de senatorul ALDE Daniel Zamfir pe tema ROBOR. Zamfir îl întreabă pe Isărescu dacă indicatorul ROBOR a fost manipulat de către bănci. Isăre... mai multe detalii

Isărescu și pitpalacii TV

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și-a arătat adevărata față, în ceea ce privește respectul său pentru presă. Isărescu despre Vâlcov: ”Se duce la televizor, sunt acol... mai multe detalii

Raiffeisen Acumulare, cel mai performant fond de pensii

La Gala de Inaugurare a Anului Bursier 2019, eveniment organizat de Bursa de Valori Bucuresti, Raiffeisen Acumulare a primit titlul de „Cel mai performant fond de pensii private Pilon III”. F... mai multe detalii

Au fost aprobate normele metodolocice la ”Prima Casă”

Ministerul Finanţelor Publice şiMinisterul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare aLegii pentru modificarea şi completarea... mai multe detalii

Nou președinte executiv la BCR Leasing

BCR Leasing va avea, din 15 martie a.c., un nou președinte executiv, Vlad Vitcu urmând să preia această poziție. Cu o experiență de 20 de ani în industria financiar-bancară, Vlad Vit... mai multe detalii

Studiu CRBE

În 2018 au fost livrați 431.000 m², dintre care 50% sunt situați în București;  Rata de neocupare a atins 3,7%, iar cele mai multe spații livrate au fost ocupate de companii d... mai multe detalii

City Grill a preluat Becker Brau

Grupul City Grill, cel mai important grup românesc de restaurante din piața locală, face un pas important pentru extinderea în centrul Bucureștiului prin preluarea spațiului fostei berării... mai multe detalii

Renovarea Sucursalei BNR Constanța

... mai multe detalii

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te acum!